Totuși, ce să iei de 1 și 8 martie? 4 idei simple

Dacă săptămâna trecută vă povesteam despre ce să NU luați de 1 și 8 martie, acum venim cu propuneri concrete despre ce să luați.

Pe principiul că atunci când critici ceva, trebuie să vii și cu alternative, astfel ne facem și noi datoria de a vă oferi niște idei pentru perioada aceasta a anului.

 

 

Cum menționam și în articolul precedent, criteriul de bază în întocmirea acestei liste este sustenabilitatea.

Adică, mai simplu, cât de prietenoase cu mediul sunt cadourile pe care vrem să le dăruim.

Nu ar fi minunat să oferim un cadou frumos, care să placă persoanei dragi, și care în același timp să fie benefic pentru mediul înconjurător? Sau, măcar, să nu-i dăuneze. Fiecare gest al nostru contează și ține de noi să fim responsabili și conștienți de natură și felul în care o afectăm.

sursa foto: Pexels.com

 

Noi am tot scris de-a lungul timpului diverse materiale despre arta florală sustenabilă, unde se minimizează folosirea plasticului și a materialelor de unică folosință, și se elimină utilizarea buretelui floral, acesta putând fi înlocuit cu ușurință cu alte materiale. Puteți citi aceste articole pe blogul Flori Sauvage.

sursa foto: Pexels.com

 

Înainte de a începe lista de 4 idei simple de cadou pentru 1 și 8 martie, menționăm din start că toate recomandările noastre se referă la flori naturale. Nu susținem industria florilor de plastic sau de săpun și nu lucrăm cu ele. Motivele sunt multiple, însă cele mai importante sunt aspectul estetic îndoielnic (aspectul kitsch fiind un numitor comun) și impactul acestor materiale asupra mediului (florile de plastic sunt… din plastic, iar florile de săpun nu sunt din săpun, ci dintr-o spumă chimică derivată tot din plastic).

Acestea fiind zise, hai să vedem care sunt cele 4 idei de cadouri:

1. Aranjamente florale fără burete

Dacă ne urmăriți pe social media, cu siguranță ne-ați tot auzit militând împotriva utilizării buretelui floral în aranjamente. Motivele pentru care buretele floral nu este deloc ok, fiind toxic și puternic poluant, le-am detaliat într-un articol intitulat sugestiv De ce să cumperi aranjamente florale fără burete?.

Și, totuși, ce aranjamente să cumperi fără burete floral? În principiu, o florărie sau un artist floral ar trebui să se descurce să îți ofere o alternativă de aranjament floral sustenabil. Important este ca tu să ceri acest lucru, pentru că ai un rol foarte important în a determina ce se vinde și ce nu. Până la urmă, tu ești clientul, iar florăria ar trebui să aibă disponibilitatea să se muleze pe preferințele tale.

Astfel, poți cumpăra aranjamente montate în celebrul chicken wire, cunoscut la noi ca și plasă de gard. Aranjamentele realizate cu chicken wire sunt la fel de frumoase ca cele în burete, iar florile sunt mult mai fericite deoarece stau direct în apă și se pot hidrata din plin, spre deosebire de a sta înfipte într-un burete poros cu posibilități limitate de udare. Mai jos puteți vedea un aranjament realizat de noi cu acest chicken wire. Nu observați nimic neobișnuit cu privire la felul în care stau florile, nu?

aranjament fara burete

 

O altă opțiune pentru aranjamente florale fără burete este kenzanul din ikebana, sau floral frog în engleză. Folosirea acelei perii metalice grele la baza aranjamentului îi conferă acestuia stabilitate și rezistență, iar florile, ca și în cazul plasei de gard, stau direct în apă. În general, aranjamentele cu kenzan sunt mai structurale, tipice stilului ikebana, deoarece spațiul pe acea perie metalică este limitat la un număr anume de fire. Mai jos puteți vedea un exemplu realizat de noi:

aranjament cu kenzan

 

În cel mai nefavorabil caz în care florăria nu poate să vă ofere un aranjament floral fără burete, atunci mai bine optați pentru un buchet. Despre cum să vă alegeți buchetul de făcut cadou vorbim mai multe în următoarea secțiune.

2. Buchete de flori fără ambalaj

Florile sunt frumoase prin naturalețea, fragilitatea și efemeritatea lor, ca să fim un pic poete 🙂 Așadar, un buchet ar trebui să fie o poveste florală. Nu o poveste despre ambalaje asortate frumos, nici despre funde triple și pampoane complicate.

Deși există o modă a realizării de împachetări complexe ale buchetelor de flori, în care rezultatul final este practic un smoc masiv de ambalaje din plastic și hârtie cu 2-3 fire de flori întrezărindu-se printre hârțogăraie, noi nu încurajăm deloc acest stil. Este o risipă de resurse, toate de unică folosință, care nu aduc un plus de valoare buchetului final. Cel mult măresc volumul buchetului și îl fac mai greu, însă nu neapărat mai frumos.

Mai bine optați pentru buchete de flori fără niciun fel de ambalaj, au naturel cum s-ar zice. Un buchet care arată ca și cum ar fi fost proaspăt cules din grădină, o îmbinare armonioasă de flori și frunze care să nu mai aibă nevoie de zorzoane suplimentare. Și toate aceste flori, frunze sau crengi să fie legate simplu cu o panglică de mătase. Simplu și elegant, cu bun gust. Mai jos vă prezentăm câteva buchete realizate de noi, fără ambalaje desigur. Simțiți lipsa unor hârtii sau plastice împrejurul florilor? Noi credem că nu.

buchet cu liliac

 

buchet cu frezii

 

buchet cu flori mixte

 

3. Mărțișoare din semințe

În cazul în care căutați idei de cadouri mai micuțe pentru 1 martie, păstrând dăruirea de flori pentru 8 martie, noi vă recomandăm cu căldură să optați pentru mărțișoare cu semințe. Este o idee minunată, care poate deveni o activitate plăcută de grădinărit pentru cea care primește cadoul. Și nu contează dacă nu are o grădină la îndemână, multe dintre aceste tipuri de mărțișoare sunt făcute cu semințe ce pot fi crescute lejer într-un apartament.

De asemenea, se poate opta nu doar pentru semințe de flori, ci și pentru semințe de legume, pentru acelea dintre voi mai pragmatice care vor să obțină și o micuță producție dintr-un ghiveci.

Noi recomandăm cu mare căldură mărțișoarele create de cei de la Grădina Istorică, ce au creat o mică parcelă de grădinărit în Grădina Botanică din București, unde experimentează cu tot felul de soiuri interesante, unele dintre ele arhaice. Aceștia au creat 2 seturi de mărțișoare, un set cu 8 specii de plante cu flori, iar celălalt din 8 specii de legume și zarzavat, toate potrivite pentru a fi cultivate în jardiniere pe balcon, la fel de bine ca într-o grădină.

Aceste mărțișoare sunt realizate pe un cartonaș din hârtie reciclată realizată manual impregnată cu un număr diferit de semințe pentru fiecare specie. Mai jos puteți vedea o imagine cu semințele de flori disponibile, iar de pe acest site le puteți comanda. Nouă ni se pare o idee minunată!

martisoare cu seminte

Sursă foto: Grădina Istorică

4. Plante la ghiveci

Plantele la ghiveci, fie ele soiuri cu flori sau fără, reprezintă cea mai sustenabilă alternativă de cadou floral pe care o puteți face. Acestea sunt vii, o să țină un timp îndelungat (atâta timp cât are cineva grijă de ele), aduc oxigen în încăperea în care se află și nu produc niciun fel de poluare reziduală sau deșeuri. Iar sortimentele sunt atât de variate încât suntem sigure că există opțiuni pentru fiecare gust sau preferință.

Le puteți lua fie din florării, de la magazinele de bricolaj ce au secțiuni de grădinărit, sau direct de la pepiniere. Depinde foarte mult de planta dorită, deoarece sortimentele exotice de tipul orhideelor, cât și majoritatea plantelor tipice de apartament (Dracaena, Ficus, Monstera, Yucca etc.) sunt disponibile doar din import.

De asemenea, din plante la ghiveci se pot realiza și aranjamente florale, atunci când se alătură mai multe plăntuțe, fie puse fiecare cu ghiveciul ei într-un vas de tip coșuleț, fiecare plantate toate împreună în același sol. Prima variantă este mai ok, deoarece nu tuturor plantelor le place același sol și să-și împartă spațiul între ele. Rezultatul în oricare dintre opțiuni poate fi deosebit de frumos. Mai jos vă prezentăm câteva exemple reușite pe care le-am găsit pe internet:

plante la ghiveci

Sursă foto: Pinterest

 

flori la ghiveci

Sursă foto: BloomNation

 

Menționăm și aici că ar fi bine ca aceste plante să nu fie ambalate prea complicat, fiind vorba, din nou, de materiale de unică folosință care doar înzorzonează un cadou frumos prin el însuși. Așadar, refuzați ambalarea, dacă este posibil, și optați cel mult pentru o panglică simplă în jurul ghiveciului ca un touch delicat.

 

Acestea sunt ideile noastre de cadouri sustenabile pentru 1 și 8 martie. Suntem sigure că există și mai multe opțiuni posibile, de aceea dacă aveți și voi alte idei, ne-am bucura să le aflăm. Ne puteți scrie la contact[at]florisauvage.ro sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Nu uitați, un cadou frumos e un cadou care bucură și pe cel care îl primește, și pe cel care îl oferă, și respectă și mediul înconjurător. Dacă toți am avea acest lucru mereu în minte, cu siguranță că planeta noastră ar fi un loc mai curat și mai puțin poluat. Ceea ce ar fi grozav pentru toată lumea, nu?

 

O primăvară frumoasă tuturor,

Fetele de la Flori Sauvage

Alexa și Georgiana

Flori Sauvage