*
Fara burete floral6 cadouri pe care să NU le iei de 1 și 8 martie

6 cadouri pe care să NU le iei de 1 și 8 martie

Se apropie acea perioadă din an în care doamnele și domnișoarele sunt cadorisite cu ocazia zilei de Mărțișor și a zilei Femeii. Idei de cadouri sunt nenumărate, iar internetul este plin de sugestii care mai de care mai îmbietoare.

Noi ne-am propus să venim cu un articol mai atipic, în care să vă spunem despre ce NU ar trebui să cumpărați în perioada următoare. Fie că vreți să luați ceva pentru mamă/soție/prietenă/fiică, fie că sunteți cei ce vă ocupați de cadourile din partea firmei, ar fi bine să evitați anumite idei de cadou.

Criteriul pe baza căruia am întocmit această listă scurtă de 6 cadouri pe care să nu le iei de 1 și 8 martie este sustenabilitatea. Este important să facem o surpriză frumoasă persoanei iubite, dar este la fel de important să avem grijă de mediul înconjurător și de comunitatea din care facem parte. Cele mai populare cadouri florale sunt, din păcate, total neprietenoase cu natura. Pe termen lung, aceste mici răsfățuri ale noastre se întorc ca un bumerang. Considerăm că a alege în mod conștient acele cadouri florale sustenabile trebuie să devină o obișnuință pentru noi toți.

Așadar, iată ce să NU cumpărați pentru aceste sărbători:

1. Aranjamente florale cu burete

Buretele floral, adică acea ”cărămidă” verde aflată la baza aranjamentelor florale, este de fapt un tip de plastic format din compuși toxici, ce poate fi utilizat o singură dată și care nu poate fi reciclat. Ca să punem lucrurile în perspectivă, o bucată de burete floral echivalează cu 10 pungi de plastic, conform unor studii din 2019. Gândindu-ne la numărul de aranjamente vândute zilnic de către o florărie, și cuantificând cu numărul de florării care comercializează aranjamente, ne dăm seama de cantitatea de poluare enormă cauzată de industria florală prin simpla utilizare a acestui material.

burete floral

Sursă foto: Google Images

 

Soluția nu este să nu mai cumpărați aranjamente florale, ci să cereți florăriei de la care cumpărați să vi le facă fără burete floral. Se poate! Sunt nenumărate soluții de design floral fără burete, care arată foarte bine și în care florile stau direct în apă, fiind mult mai bine hidratate decât în burete. Iar, dacă totuși din varii motive floristul nu vă poate oferi un aranjament fără burete, atunci mai bine optați pentru un buchet de flori.

Dacă vreți să citiți mai multe despre burete și de ce să cumperi aranjamente florale fără acesta, citiți articolul nostru pe această temă.

 

2. Buchete florale cu ambalaj de plastic

Există o modă provenită din Asia, în special din Coreea de Sud, ca buchetele să fie mai mult ambalaj decât flori. Sunt numeroase exemple pe Pinterest de astfel de buchete, iar YouTube este plin de tutoriale despre cum să faci împachetări de flori care mai de care mai complicate.

Exemplu de buchet cu prea mult ambalaj (sursa: Shopee Malaysia)

 

Buchetele de flori sunt deosebite datorită florilor din ele, iar alegerea armonioasă de diverse soiuri și culori va fi întotdeauna mult mai frumoasă decât un ambalaj lipsit de viață. Noi credem că cele mai spectaculoase buchete de flori sunt cele fără niciun fel de ambalaj, legate simplu cu o panglică de mătase, care lasă florile să se vadă în frumusețea lor completă, naturală. Ca un braț de flori proaspăt cules din grădină, un astfel de buchet va impresiona mereu.

Însă, dacă totuși nu puteți renunța la a cumpăra un buchet cu ambalaj, atunci nu optați pentru ambalaj din plastic. Mergeți pe opțiuni din hârtie, în mod ideal reciclabilă sau biodegradabilă. Discutați cu floristul de la care cumpărați pentru a vedea ce opțiuni aveți.

 

3. Flori care nu sunt în sezon

Probabil ați văzut, în special în această iarnă, că multe florării au avut la vânzare bujori, flori despre care știm că sunt în sezon în țara noastră prin mai-iunie. Pe lângă prețul lor exorbitant (chiar și 30-40 de lei firul), aceștia nu sunt atât de spectaculoși ca cei din sezon, fie având floarea mai mică sau nedeschizându-se complet.

Acești bujori sunt importați din țări aflate în emisfera sudică, precum Africa de Sud sau Chile, unde acum este cald și aceștia pot crește. Ei parcurg o distanță uriașă ca să ajungă la noi, străbătând jumătate de glob. Nu este doar cazul lor, ci a majorității florilor care nu sunt în sezon și pe care, totuși, le găsim la vânzare tot anul. Consumerismul a împins industria producătorilor de flori să producă cele mai populare sortimente tot anul, indiferent de presiunea exercitată pe procesul de creștere al acestor flori, dopate cu numeroase substanțe de creștere, și de zecile de mii de kilometri parcurși în transport pentru ca florile să ajungă la noi.

flori in sezon

Celebrele ferme de trandafiri din Kenya (sursa: The Real Flower Company)

 

În același timp, există la nivel local numeroși producători de flori care cresc diverse sortimente în funcție de sezon, și de la care puteți cumpăra flori proaspăt tăiate sau ghivece cu flori. Astfel, susțineți economia locală și pe micii producători, și reduceți semnificativ nivelul de poluare produs prin transportarea florilor pe distanțe lungi.

Ca să știți, în sezon în România (și disponibile la producătorii locali) în perioada 1-8 martie sunt lalelele, freziile și zambilele. De asemenea, la anumiți producători specializați mai puteți găsi Gerbera, trandafiri, iriși și Alstroemeria. Nu ezitați să îi căutați pe acești producători români, sau să căutați florării care vând flori locale.

 

4. Flori de plastic

Este greu de găsit un argument care să justifice cumpărarea de flori de plastic… Pur și simplu, acestea nu vor putea înlocui niciodată florile naturale și nu există, cel puțin din punctul nostru de vedere, nicio opțiune de flori de plastic care să poată fi considerată de bun gust.

Pe lângă aspectul estetic îndoielnic, acestea reprezintă o formă de plastic nereciclabil, de tip single-use, care practic stau și se umplu de praf într-un colț de casă, fără să mai bucure pe nimeni.

flori de plastic

Oricât de realist arată, florile de plastic nu se vor ridica la nivelul florilor naturale (sursa: Google Images)

 

Evitați orice fel de flori de plastic, de la mărțișoare cu așa ceva, la aranjamente și buchete din plastic. Mai bine cumpărați un fir de zambilă decât un braț întreg de flori de plastic. Va fi mult mai elegant și potrivit să dăruiți o floare vie, care are un parfum natural și care, da, se va ofili. Până la urmă, faptul că florile sunt efemere este ceea ce le face atât de speciale, pentru că trebuie să ne bucurăm de ele atât cât trăiesc, fie că vorbim de câteva zile sau săptămâni.

 

5. Flori de săpun

În cazul florilor de săpun, modă ce a luat amploare în ultimii ani, dezbaterea e foarte aprinsă. Sunt mulți care le consideră o alternativă inedită la florile naturale, care poate fi folosită și ca săpun. Sunt și mai mulți care privesc florile de săpun ca fiind kitsch, ba mai mult, ca posibil trimițând un mesaj nepoliticos către persoana căreia îi sunt dăruite (în ideea că e nevoie de… mai multă igienă).

Noi nu vom comenta aceste aspecte, deși într-adevăr nu găsim nicio valoare estetică în aranjamentele cu flori de săpun, cele mai multe căzând clar în categoria de prost-gust. Însă atragem atenția asupra altui aspect foarte important: aceste flori nu sunt din săpun propriu-zis, sau cel puțin nu din acel fel de săpun cu care suntem familiari.

flori de sapun

Nici florile de săpun nu se pot ridica la nivelul florilor naturale (sursa: CEL:ro)

 

Florile de săpun sunt făcute dintr-o spumă derivată din plastic, care apoi este modelată în forma dorită și vopsită. Pentru a testa această afirmație, pur și simplu încercați să vă spălați pe mâini cu o astfel de floare. Veți observa că iese culoarea din ea, dar că mai degrabă se rupe în mai multe bucăți decât să se comporte ca un săpun. Practic, florile de săpun reprezintă tot o formă de plastic, care clar nu este biodegradabil și care, pe deasupra, mai sunt și vopsite cu diverse substanțe chimice despre care nu știm mare lucru. Așadar, un mare NU pentru flori de săpun, din toate punctele de vedere. Căutați în schimb, alte variante de cadouri florale sustenabile.

Din nou, ca și în cazul florilor de plastic, mai bine luați un fir simplu de zambilă sau de lalea, decât un aranjament cu flori de săpun.

 

6. Flori vopsite

Este important să facem o distincție între florile vopsite natural și cele vopsite sintetic. Diferența e ușor de înțeles, practic florile vopsite natural sunt cele vopsite ”din interior”, în procesul lor de creștere, pe când cele vopsite sintetic sunt date cu spray de culoare. Sunt sigură că ați văzut prin diverse florării trandafiri dați cu spray abastru.

flori vopsite

Trandafiri vopsiți în albastru (sursa: Happy Flower)

 

Deși noi, în general, nu folosim niciun fel de floare vopsită în aranjamentele noastre, deoarece considerăm că frumusețea naturală a florilor este cea mai spectaculoasă, totuși credem că florile vopsite natural sunt mult mai ok. Probabil ați observat apariția în florării a unor flori în culori neobișnuite, precum garoafe și lalele albastre sau bujori maro.

garoafa vopsita

Garoafă albastră vopsită natural (sursa: VIP Roses)

 

În schimb, florile vopsite cu spray nu ar trebui să fie o opțiune pentru voi. În primul rând, din punct de vedere estetic rezultatul este de cele mai multe ori urât, deoarece culorile nu se armonizează frumos și rezultatul este țipător. În al doilea rând, florilor nu le face bine vopsirea, acel spray scurtându-le durata de viață. Optați mereu pentru flori cât mai naturale, în culoarea lor autentică.

 

Sperăm că v-au fost de folos aceste idei, ca să știți de ce să vă feriți în perioada următoare la cumpărături. Dacă aveți întrebări, vreți să ne dați un feedback pe acest articol sau să veniți cu alte propuneri de cadouri de evitat, nu ezitați să ne scrieți la contact[at]florisauvage.ro.

Acestea fiind zise, sau mai degrabă scrise, spor la cumpărături! (de cadouri florale sustenabile)

 

A scris cu drag,

Alexa

Flori Sauvage

www.florisauvage.ro

 

Sursă foto: Sustainable Floristry