Coșul dvs
Nu există produse în coș.
De ce este atât de important să cumperi aranjamente florale fără burete? Care este impactul acestuia nu doar asupra celor expuși la el, ci și asupra mediului înconjurător? Este el un material ușor de înlocuit sau absolut esențial în industria florală? Ne propunem să vă oferim răspunsuri la toate aceste întrebări în cele ce urmează.
Cu toții cumpărăm aranjamente florale pentru diverse ocazii, fie că e vorba de o aniversare, un gest de recunoștiință sau pur și simplu un mic răsfăț pentru noi. Dar știm noi oare ce cumpărăm, pe lângă florile frumoase?
Cred că ați observat că aranjamentele florale, în general, conțin în vasul sau coșulețul în care sunt amplasate florile o bucată de burete floral verde, îmbibată cu apă, în care sunt băgate florile pentru stabilitate și hidratare.
Ei bine, acel burete este de fapt plastic format din compuși toxici, ce poate fi utilizat o singură dată și care nu poate fi reciclat. Ca să punem lucrurile în perspectivă, o bucată de burete floral echivalează cu 10 pungi de plastic, conform unor studii publicate în 2019! Gândindu-ne la numărul de aranjamente vândute zilnic de către o florărie, și cuantificând cu numărul de florării care comercializează aranjamente, ne dăm seama de cantitatea de poluare enormă cauzată de industria florală prin simpla utilizare a acestui material.
De aceea este esențial să le cerem florăriilor și floriștilor de la care cumpărăm aranjamente să ne ofere alternative sustenabile, prietenoase cu mediul și care să nu contribuie la această criză a plasticului care ne sufocă planeta și, în special, oceanele. Mai ales având în vedere că există alternative excelente la buretele floral!
Dar haideți să povestim un pic despre istoria acestui produs floral și de ce este el atât de toxic.
Buretele floral, denumit și Oasis de către floriști deoarece compania principală producătoare se numește astfel, a fost inventat în anii ’50 de către V.L Smithers, designerul principal al aceleiași companii Oasis. De atunci a revoluționat industria florală, devenind un instrument esențial în aproape toate florăriile, datorită câtorva avantaje: este rezistent, ușor, poate absorbi de 50 de ori greutatea sa în apă și conferă florilor hidratare timp de mai multe zile și stabilitate în design. Sună bine, nu-i așa? Timp de zeci de ani, floriștii au considerat că Life in plastic is fantastic și l-au folosit la scară largă fără să își dea seama de dezavantajele lui.
Cu timpul, însă, din ce în ce mai multe studii au început să apară cu privire la impactul buretelui floral asupra mediului. Să înțelegem care sunt problemele, pe rând:
Industria florală devine încet-încet conștientă de toxicitatea buretelui floral și promovează alternative sustenabile și eco-friendly ca aranjamente florale fără burete. De exemplu, Royal Horticultural Society, prestigioasa instituție britanică ce organizează una dintre cele mai importante expoziții florale din lume, Chelsea Flower Show, a decis să interzică complet utilizarea buretelui floral în cadrul tuturor evenimentelor RHS începând cu 2021. Mai mult decât atât, la nunta prințului Harry cu Meghan Markle din 2018 nu s-a folosit deloc burete floral, familia regală mândrindu-se cu alegerea unui florist care să folosească exclusiv alternative eco-friendly, astfel încât nunta lor să fie un exemplu de sustenabilitate.
Pentru că întotdeauna există o oportunitate de business în schimbări ale industriei, compania Oasis nu a ratat ocazia să aducă pe piață un produs controversat: buretele floral biodegradabil. Marketat ca fiind alternativa ideală la buretele floral standard, mulți floriști au optat pentru folosirea acestuia în speranța rezolvării acestei probleme. Totuși, este un mit ideea că buretele floral bio este cu adevărat bio. În primul rând, substanțele carcinogene sunt încă în compoziție, deci punctul 1 de mai sus NU este rezolvat, în al doilea rând, acest burete bio este biodegradabil doar în condiții speciale de depozitare a deșeurilor, nu în gropi de gunoi standard. Altfel, se comportă exact ca buretele floral standard în sensul descompunerii lente timp de sute de ani în microparticule care contaminează mediul în care ajung. Deci, buretele floral ”biodegradabil” nu este o alternativă sustenabilă, ci doar un artificiu de marketing! Iar acest lucru nu este un secret, chiar pe cutia în care vin acești bureți, producătorul scrie clar că produsul este biodegradabil doar în condiții speciale. Așadar, nu există opțiune de burete care să fie ok, important este să trecem complet la aranjamente florale fără burete.
Acum că am înțeles care este problema cu buretele floral, haideți să discutăm un pic despre alternative sustenabile la acesta pentru aranjamente florale fără burete. În primul rând, toate aceste alternative presupun câteva principii importante:
Să luăm pe rând aceste alternative:
1. Kenzan sau floral frog – este o perie metalică grea, care se folosește în mod tradițional în Ikebana. Kenzanul se plasează într-un vas cu apă la baza acestuia, iar florile se înfig în acești peri și se fixează temeinic.
2. Plasă de gard sau chicken wire – da, este acea plasă cu ochiuri care se folosește pentru garduri. Încrengătura acesteia permite ca florile să fie așezate în diverse moduri armonioase, conferindu-le stabilitate și susținere suficientă.
3. Eprubete – diverse fiole din sticlă sau din plastic (care poate fi reutilizat și, dacă nu, reciclat) în care se pun florile înainte de a fi montate în aranjament. Tehnica de lucru se maschează astfel încât în produsul final să nu se vadă eprubetele sau alte instrumente folosite.
Desigur, acestea sunt cele trei alternative standard, însă există și metode naturale care presupun realizarea de suporți din crenguțe, tije de flori, mușchi de pădure și alte elemente naturale care să ofere stabilitate aranjamentului. Puteți vedea în imaginile următoare două idei inedite pe care le-am explorat. Ne-am jucat cu o felie de pepene și cu câteva scoici pe post de suport.
Sper că te-am convins cât de important este să cumperi aranjamente florale fără burete. Dacă tu vei cere de la florăria sau floristul de la care cumperi de obicei să îți vândă un aranjament fără burete, deja este un pas mare înainte. Pentru că o vei face tu, o vor face alții, și tot așa până devine o schimbare sistemică, până când industria florală se va schimba pentru că piața o va cere, adică cumpărătorii.
Fără ca tu să te oprești din a mai cumpăra aranjamente cu burete floral și fără a cere celor de la care cumperi alternative eco-friendly, lucrurile ori nu se vor schimba deloc, ori se vor schimba foarte greu.
Fiecare dintre noi are un rol în acest proces. Așa cum e important să încercăm să reducem consumul de plastic din viața noastră zilnică, la fel de important este să le cerem celor de la care cumpărăm diverse să ne vândă produse care sunt sustenabile.
Și țineți minte, ideea de a cere produse fără burete floral nu se aplică doar la acele aranjamente pentru aniversări sau ocazii, ci și la toate produsele florale pe care le puteți cumpăra. Așadar, și la aranjamente de nuntă, la lumânări de cununie sau botez, la accesorii florale și lista continuă. Am scris despre cum să realizezi o lumânare de botez fără burete și despre cum să creezi pas cu pas un aranjament floral cu chicken wire.
Noi la Flori Sauvage ne-am propus nu doar să nu mai folosim noi burete floral în designurile pe care le facem, dar să încercăm să convingem și pe alții să treacă pe alternative #foamfree. Considerăm că fiecare dintre noi avem o responsabilitate ca floriști să ne asigurăm că ceea ce creăm este cât mai sustenabil și prietenos pentru planetă și mediul înconjurător. La urma urmei, dacă noi, cei care iubim florile atât de mult, nu avem grijă de natură, atunci ce exemplu putem da altora?
De aceea venim cu aceste articole și idei, și ne dorim foarte tare ca și clienții să înțeleagă mai bine ce cumpără și să învețe ce să ceară pentru binele tuturor. Suntem deschise pentru orice întrebare sau nelămurire pe acest plan, și am fi bucuroase să vedem că eforturile noastre determină o schimbare, cât de mică, pe piața florală românească.
Cu drag de planetă și responsabilitate pentru flori,
A scris,
Alexa
Acest website folosește cookie-uri. În cazul în care alegeți să continuați navigarea, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.
Detalii