*
Inspirație pentru botezCât costă un aranjament floral pentru cristelniță?

Cât costă un aranjament floral pentru cristelniță?

 

Poate că în trecut ai avut de organizat un botez și ai dorit să achiziționezi și un aranjament floral pentru cristelniță. Sau poate urmează în viitor să faci acest lucru și te întrebi cam cât ar costa un astfel de decor pentru botez. Încercăm să lămurim în acest articol care este prețul corect pentru așa ceva, și ce conține acest cost.

În primul rând, un aranjament de cristelniță poate fi făcut în mai multe feluri. În ordinea costurilor, o sa enumerăm mai jos posibilitățile.

Iată ce opțiuni ai dacă îți dorești un aranjament floral pentru cristelniță:

  • buchete de flori în 3-5 puncte ale cristelniței;

cristelnita botez

  • ghirlandă de flori de jur-împrejurul cristelniței;

Cristelnita botez

  • bordură de flori de jur-împrejurul cristelniței.

cristelnita botez

Ce conține acest cost pentru decorarea cristelniței?

1. Cantitatea de flori

Un aranjament pentru cristelniță, indiferent de opțiunea aleasă din cele de mai sus, implică o cantitate mai mare de flori decât un aranjament sau un buchet standard. Acest lucru se datorează faptului că florile trebuie să acopere o suprafață mai mare, iar decorul trebuie să fie multifațetat, având în vedere că vasul de cristelniță nu are o singură față. Astfel, dacă un aranjament floral standard, însă de dimensiuni mari, poate ajunge la un cost chiar și de 400-500 de lei, putem înțelege de ce un aranjament de cristelniță va fi mai mult de atât.

Să luăm un exemplu practic și să ne uităm la colajul de mai jos:

cristelnita botez

Câte flori credeți că au intrat în acest aranjament de cristelniță? Identificăm o bază bogată din floarea-miresei, în care au fost asortate margarete, mușețel, flori de nu-mă-uita și Oxypetalum. Doar la o primă vedere putem spune deja că sunt zeci de fire de flori. Ei bine, haideți să vă spunem noi câte flori au intrat în acest decor: 70 fire de floarea-miresei, 25 fire de margarete, 25 fire de mușețel, 35 fire de nu-mă-uita și 25 fire de Oxypetalum. Adunându-le pe toate, rezultă că acest aranjament de cristelniță are nu mai puțin de 180 de fire de flori. Gândiți-vă acum cât ar costa un aranjament floral standard care să conțină 180 de fire de flori.

 

2. Varietatea de flori și sezonalitatea lor

Cu cât o cristelniță conține mai multe tipuri de flori, cu atât va fi mai scumpă. Cu cât aceste tipuri de flori sunt mai deosebite sau sunt în afara sezonului lor, cu atât va fi și mai scumpă. Cu alte cuvinte, o cristelniță cu hortensie sau bujori sau trandafiri de grădină (sau oricare altă astfel de floare mai pretențioasă) va fi, în mod automat, mai piperată la preț decât una cu o floare mai standard precum, să zicem, floarea miresei. De asemenea, o cristelniță decorată cu lalele în luna septembrie va fi mai scumpă decât aceeași cristelniță cu lalele în luna martie, deoarece lalelele nu sunt în sezon în toamnă și, deci, se găsesc doar în Olanda și la un preț mai mare.

De asemenea, oare o cristelniță decorată cu verdeață este mai ieftină decât una decorată cu flori? Răspunsul este nu, deoarece verdeața nu este neapărat mai puțin costisitoare ca o floare.

În primul rând, în principiu verdeața, sau foliaj cum i se mai zice de către floriști, se cumpără și ea la rândul ei de la furnizori, nu se culege din natură. Există, desigur, și excepții de anumite frunze care se pot găsi prin pădure sau grădini, precum iedera. Însă e important de reținut că acest lucru nu înseamnă că verdeața culeasă este gratis. În cazul acesta, trebuie remunerată munca fizică și timpul omului care s-a ocupat de cules, și costurile de transport și depozitare pentru aceste materiale.

Să ne uităm la exemplul din imaginea de mai jos:

cristelnita botez

Acest aranjament de cristelniță conține două tipuri de verdeață (ferigă și Pistachio) și inserții de floarea-miresei. Și feriga și frunzele de fistic sunt cumpărate de la furnizori din Olanda, deoarece nu se găsesc la producătorii locali. Prețul lor nu este, bineînțeles, comparabil cu cel al unei hortensii sau al unui bujor, dar este de multe ori mai ridicat decât prețul unei garoafe sau crizanteme.

Desigur, prețurile nu sunt bătute în cuie pe perioada anului, există sezonalitate și la foliaj și sunt perioade când frunzele devin chiar mai scumpe decât prețul lor standard. Iar dacă vorbim de foliaj mai popular pentru evenimente, precum eucaliptul, sau chiar de varietăți deosebite precum Senecio sau exotice ca Monstera, atunci prețul poate deveni chiar mai ridicat decât cel al florilor.

 

3. Manopera

Să faci un aranjament floral pentru cristelniță este, din punct de vedere tehnic, mult mai complicat decât un aranjament standard. De ce?

În primul rând, trebuie creat un sistem de montare care să susțină aranjamentul. În al doilea rând, aranjamentul are, așa cum am spus mai sus, zeci și chiar sute de fire de flori care nu doar trebuie puse armonios în aranjament, dar trebuie și curățate și hidratate corespunzător în prealabil. De asemenea, complexitatea unui aranjament de cristelniță e ridicată, deoarece cristelnița trebuie să arate bine din orice unghi, florile trebuie să fie bine proporționate în aranjament, fie că sunt suspendate, atârnate sau lipite, iar aranjamentul trebuie să reziste la ceremonia de botez pentru care a fost creat, fără să deranjeze bebelușul sau preotul în timpul ritualului. De multe ori aranjamentul se face chiar la fața locului, direct pe cristelniță, ceea ce înseamnă că timpul de execuție se reduce uneori la nivel de 20-30 de minute.

Toate aceste aspecte necesită experiență din partea designerului floral, care trebuie să-și dozeze eforturile astfel încât aranjamentul să arate impecabil pe cristelniță la începutul botezului, florile să fie proaspete și conform așteptărilor clientului, iar aspectul general să fie unul artistic și de bun-gust. Pentru că, până la urmă, lucrul cu flori este o artă, iar floristul este un artist care trebuie remunerat corespunzător nu doar pentru munca fizică pe care o depune, dar și pentru talentul și viziunea florală pe care o aduce la viață pentru eveniment.

 

4. Alte costuri

Pe lângă costurile vizibile alocate florilor și materialelor ce intră în aranjament, cât și a costului implicit pentru manoperă, mai există și alte costuri mai puțin evidente fără de care acest decor de botez (și, de fapt, orice alt decor floral) nu ar putea exista. Printre acestea, reamintim că există un timp alocat pentru realizarea conceptului de design floral, în care se face selecția de flori și foliaj ce vor compune aranjamentul, iar apoi se depune comanda către furnizori.

Coroborat cu acest efort, există un cost pentru transportul florilor, atât de la furnizor la florist, cât și de la florist la biserică. Aici nu intră doar costul pentru combustibil, dar și remunerația celui care își alocă timp să facă aceste drumuri.

De asemenea, există un cost ce trebuie plătit în cazul în care după eveniment se dorește debarasarea de aranjamentul de pe cristelniță, deoarece aceasta presupune munca fizică a unei persoane pentru a colecta acel decor și a-l transporta în altă parte, fie acel loc restaurantul unde are loc petrecerea de botez sau reciclarea aranjamentului pentru alte ocazii, sau direct la gunoi, dacă nu se pot reutiliza florile/materialele.

În final, să nu uităm de costuri fixe pe care le are orice antreprenor: chiria și utilitățile spațiului de lucru, salariile angajaților, taxele către stat, cursurile pe care le investește în educația sa pentru a oferi produse tot mai bune clienților săi și lista continuă în funcție de nevoile fiecăruia.

În concluzie…

O să spuneți: ”Bine, bine, am înțeles care sunt costurile, dar până la urmă care e prețul unui decor de cristelniță?”

Răspunsul cel mai corect este că depinde în funcție de tipul aranjamentului (adică de cele 3 opțiuni de la începutul articolului), de florile folosite (adică de cât de speciale/pretențioase/rare sunt, și dacă sunt în sezon sau nu) și de complexitatea și aspectul dorit pentru decorul cristelniței.

În mod normal, prețul unui aranjament floral pentru cristelniță nu poate fi mai jos de 500-600 de lei, media ar trebui să fie undeva la 700-1.000 de lei, însă în funcție de flori se duce frecvent la peste 1.000 de lei. Desigur, dacă vorbim de aranjament tip bordură cu hortensii, trandafiri de grădină sau alte astfel de flori, să nu fim surprinși dacă prețul ajunge chiar și la 1.500 de lei. Acestea sunt intervale estimative care presupun o remunerație corectă și conformă cu acest tip de produs.

Sperăm că acest articol v-a fost util și acum știți mai bine la ce să vă așteptați atunci când doriți să achiziționați un aranjament floral pentru cristelniță.

Pe subiectul botezului, am mai scris și despre bugetul florilor la botez, ce trebuie să știm, despre cum decorezi lumânarea de botez și despre cum sa realizezi o lumanare de botez fara burete?

Și dacă aveți nevoie de ajutor în creionarea evenimentului vostru, pe noi ne găsiți pe contact@florisauvage.ro. Portofoliul nostru îl puteți consulta aici.

De asemenea, vă invităm să aruncați o privire și pe pagina noastră de Pinterest. Avem strânse multe imagini cu tot felul de instalații florale sau decoruri ce te pot inspira.

A scris cu drag,

Alexa

www.florisauvage.ro