Nunta este unul dintre cele mai importante momente din viața unei persoane. Bugetul pentru nuntă este însă, o temă de care mulți miri și mirese se tem, deoarece acesta poate fi foarte intimidant. În următorul articol însă, aș vrea să îți dau câteva idei despre cât te costă în general aranjamentele florale de nuntă și câteva idei care te-ar putea ajuta să economisești fără să renunți la dorințele tale.
Un prim pas în stabilirea unui buget pentru nuntă este să îți faci o idee clară a evenimentului: câti invitați vei vea, unde și când se va ține, ce fel de decorațiuni ai vrea ai și pentru ce fel de flori ai dori să optezi. Costul mediu al unei nunți de 200 de persoane este de 85.000 lei. Această sumă pare astronomică când o vezi așa aruncată într-un articol, însă trebuie să te gândești, că atunci când începi cu adevărat să îți planifici nunta, banii se vor duce încet, încet pe tot felul de chestii.
În teorie, pentru aranjamentele florale și buchetele necesare ar trebui să estimezi undeva între 10%-15% din bugetul total pe care ți l-ai planificat pentru nuntă. Desigur că, aceste cifre sunt relative și depinde de tine și de ceea ce îți dorești. Un alt factor care poate ridica forte mult bugetul pentru flori este tipul de flori alese. Cu cât florile sunt mi exotice, mai greu de procurat sau de îngrijit, cu atât și prețul va fi mai mare.
Etapele stabilirii unui buget pentru nuntă
Un prim sfat este să respecți următorii pași, care te vor ajuta să nu scapi nimic din vedere:
- Stabilește elementele de decor. Fixează paleta de culori, decorul de care ai nevoie și tipurile de flori pe care vrei să le folosești. Este recomandat să treci toate pe o listă pentru a avea o priveliște de ansamblu.
- Reia, evaluează și rectifică. După ce ai stabilit tot ceea ce ți-ai dori la nuntă, reia lista și prioritizează elementele. Mai gândește-te încă o dată, dacă chiar ai nevoie de tot ce ai trecut pe listă. S-ar putea să îți dai seama că anumite elemente nu te reprezintă și ai ocazia să le modifici sau să le ștergi.
- Identifică furnizorii. Începe prin a căuta mai multe informații despre locurile de unde poți cumpăra aranjamentele dorite și crează o nouă listă cu posibili furnizori. Interesează-te de asemenea de timpul de livrare și posibile costuri suplimentare.
- Solicită oferte. Deși majoritatea florăriilor au prețurile afișate pe paginile de internet, este recomandat să ceri o ofertă de preț. Așa le poți explica exact ceea ce îți dorești, iar ei îți vor face o ofertă specială pentru tine.
- Selectează furnizorii. După ce primești oferte de la toti furnizorii abordați, selectează și alege-i pe aceia care oferă cel mai bun raport calitate-preț și cele mai avantajoase beneficii.
- Trage linia finală. Odată ce ai hotărât ce furnizori folosești, este momentul să tragi linia finală și să vezi care este prețul final. Nu uita însă, că este nunta ta și în cazul în care dorești să elimini și alte elmente de pe listă sau dacă ești nevoită să renunți datorită bugetului, încă este timp.

Alegerea florilor perfecte
Cum am mai spus și mai sus, bugetul pentru aranjamentele florale variază în funcție de florile și decorațiunile pe care ți le dorești. Tipul de flori joacă și el un rol important. Florile pentru nuntă se îmaprt în 3 categorii: Standard, Premium, și de Lux.
- Standard: Alstroemeria, Santini, Garoafa, Crizantema, Iris, etc
- Premium: Frezia, Curcuma, Gerbera, Crinul, Trandafirul, Laleaua, Ranunculus, etc
- de Lux: Orhideele, Bujorii Liliacul, Lăcrămiorele, Lotusul, Calele, Magnolia, etc.

Dacă ai un anumit tip de floare în minte, dar nu ți-o permiți, poți căuta alternative mai ieftine. Este recomandat să folosești flori de sezon și rezistente. Acestea sunt mai ușor de procurat și implicit mai ieftine.
Idei pentru a micșora bugetul pentru aranjamentele florale
Câteodată indiferent de câți furnizori găsești și indiferent de ofertele pe care le primești înapoi, prețul aranjamentelor pe care ti le dorești este prea ridicat. Există însă diferite modalități prin care îți poți micșora bugetul.
- Do it yourself! Te-ai gândit vreodată că te-ai putea ocupa chiar tu de anumite aranjamente? Îți trebuie puțină imaginație și răbdare. Dacă ai o iamgine clară a ceea ce îți dorești, poți să cumperi materialele necesare la un preț mai mic și să le asamblezi singură. Acest lucru scutește costurile cu manopera și îți oferă libertatea de a personaliza fiecare piesă.
- Reducerile de dumincă. Majoritatea nunților se țin sâmbăta pentru că majoritatea cuplurilor își doresc să petreacă până dimineață. Dar cine spune că nu poți face asta și duminica?! În plus, dacă te hotărăști să organizezi nunta duminică, multe restaurante sunt dispuse să ofere discounturi. Trebuie, însă să te interesezi care sunt prețurile și ofertele fiecărui restaurant.
- Tipul de flori. Cum am mai spus și mai sus, alegerea unui tip de flori poate influența foarte tare prețul. Dacă acesta este prea ridicat, încearcă să găsești o variantă asemănătoare, doar că la un preț mai mic. Trebuie să știi că florile sunt mai ieftine dacă le cumperi în sezonul în care înfloresc. Bujorii de exemplu pot fi cumărați din luna mai până în luna iunie din România. Aici găsești un articol care îți poate da câteva idei despre florile pe care le poți alege luna aceasta.
- O a doua opinie. De multe ori când organizăm ceva, ajungem să ne pieerdem în detalii. Nu mai privim imaginea de ansamblu, ci ne uităm mai degrabă doar la detalii. Deci, întreabă cere o altă opinie. Întreabă o persoană de încredere ce părere are despre decorul, locația și meniul ales. Poate te va face să îți dai seama că anumite lucruri sunt inutile sau că le-ai ales doar de dragul altora.

Acestea au fost recomandările mele pentru stabilirea bugetului de nuntă și despre metodele prin care poți economisi. Bugetul de nuntă poate fi intimidant, dar nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viața noastră, iar fiecare mireasă merită o nuntă ca-n povești.
Raluca Zdru
Sursă imagini: Pinterest