Buchete de mireasă [ un ghid cu tot ce trebuie să știi]

   Află tot ce trebuie să știi despre buchete de mireasă ( stil, forme, buget, tipuri de flori și culori).

Ce faci atunci când afli că vei fi mireasă?

Te pornești pe căutat imagini pe internet cu diverse buchete, nu?

Cam toată lumea face asta, e firesc.

Partea proastă e că poți consuma multă energie și timp (reusurse atât de vitale), iar la finalul căutărilor să fii tot în ceață.

Toate căutările pe care le vei face îți pot lua foarte mult timp.

Dacă urmăreși să fii informată și să nu îți risipești energia și atenția, te invit să descoperi citești astăzi acest articol dedicat buchetelor de mireasă, în special.

 

De unde începe o mireasă căutările pentru buchetul său de mireasă?

Iată câteva posibile surse:

 

Instagram, fiind o platformă de socializare în care poți să studiezi feed-ul , e ca și cum îi vezi portofoliul unui designer.

 Pinterest , pentru că e o platformă vizuală și te poate ajuta să îți creezi categori principale cu ce te interesează.

Recomandări,experiența trăită de alții este de multe ori cea care te convinge să faci o alegere.

Google it sau, mai bine zis, cauți anumite informații și poți descoperi furnizori cu care rezonezi și pe care nu îi știai.

Vei vedea că informații se strâng din toate părțile .

 

Ai deja 1, 2 recomandări, găsești ceva pe net și îți place, plus Pinterestul care e deja plin. Tu acum trebuie să discerni toate și să te hotărăști către ceva potrivit ție și partenerului.

Nu te lăsa copleșită, tu trebuie să ai controlul asupra acestui întreg proces. Nu-i așa? Nu își dorește nimeni să ajungă pe ultima sută de metri cu florile sau să nu știe exact ce vrea iar nunta e pe aproape.

Ce trebuie tu să faci pentru a evita pierderea controlului ?

Sfatul e simplu și ușor de pus în practică!

Citește și documentează-te mai întâi.  Citește despre florile din sezonul nunții tale, vezi ce tipuri de buchete există, care ar fi stilul dorit( pornind de la alte elemente din povestea ta- rochia, locația etc.).

Informațiile de astăzi fac parte dintr-un ghid mai complex, dar astăzi ne vom axa doar pe partea de buchete de mireasă.

 

Iată ce vei afla astăzi din acest ghid complet pentru buchete de mireasă:

 

[ez-toc]

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

 

 

 Forma buchetului

Buchetele se împart în mai multe categorii în funcție de cum sunt așezate florile, așadar de modul lor de execuție, în principal. Contează foarte mult și florile alese, ele te pot ajuta să ai un anumit tip de buchet.

Noi am găsit aproximativ 10 categorii de buchete de mireasă.

 

Buchetul compact sau cel clasic.

Are o formă simetrică, ca de cupolă, în care florile sunt poziționate la același nivel. Se mai numește și buchet de tip ”posy” sau ”nosegay”, dacă este micuț.

 

 

Buchet de mireasă relaxat (semi-compact)

Are o formă mai lejeră a buchetului compact, în care florile nu sunt așezate perfect simetric și la nivel, însă se păstrează aspectul ordonat. Se mai numește și ”hand-tied”.

 

 

Buchet de mireasă sauvage (garden style)

Cea mai liberă formă de buchet, în care florile sunt așezate natural, ca și cum ar fi fost proaspăt culese din grădină, de unde și denumirea de ”garden style”.

 

 

Buchetul curgător

Buchet în care florile sunt așezate într-o formă de curgere; curgerea poate fi subtilă, abia vizibilă, moderată, sau de-a dreptul dramatică, înfuncție de cât de îndrăzneață este mireasa.

 

 

 

Buchetul de mireasă structural

Aici vorbim de nenumărate forme și aspecte care presupun crearea de structuri folosindatât material verde (flori și frunze), cât și altfel de elemente precum sârme, sfori, tije metalice etc.

 

 

Buchetul de prezentare

Acest buchet este de fapt un buchet din categoria relaxat (semi-compact) care este creat astfel încât să fie ținut pe braț, nu în mână. Este un model mai rar, specific perioadei romantice și potrivit pentru o nuntă vintage. De obicei, se folosesc flori cu tije mai lungi sau flori lunguiețe pentru a se obține un aspect fluid atunci când este ținut în brațe.

 

 

Buchetul tip Pomander

Este practic un buchet în formă de pom-pom, pe care îl vei purta atârnat de o panglică. Nu este o variantă eco-friendly deoarece presupune utilizarea unei bile de burete floral în care se înfig florile pentru a se obține forma de glob.

 

Buchetul tip Glamelia

Este un tip specific de buchet compozit, ce necesită tehnică bine pusă la punct și multă migală. Presupune crearea unor flori supra dimensionate prin lipirea multor petale (uneori, chiar sute!) pentru a obține un buchet unifloral ce poate avea forme și culori diverse, în funcție de creativitatea floristului. Totuși, nu este o variantă optimă pentru miresele care preferă un aspect foarte natural, pentru că fiind un produs compozit arată foarte studiat.

 

Buchet de flori tip coșuleț/geantă/coroniță

Aceste trei variante arată similar și presupun, practic, un buchet de tip accesoriu, care este purtat de toartă și atârnă pe suprafața rochiei de mireasă. Este mai degrabă un aranjament floral decât un buchet propriu-zis.

 

Buchet tip Evantai

Varianta aceasta a crescut în popularitate în ultimii ani, în special pentru nunțile cu tematică vintage sau romantică. Este tot un tip de aranjament floral, care are formă de evantai și seține în mână. Important de ținut minte în cazul acestuia este că, datorită formei specifice, nu pot intra foarte multe flori în buchet, ceea ce înseamnă că rezultatul este unul destul de minimalist.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

 

 

Citind acest articol, investești timp pentru evenimentul tău.

E important să fructifici ce ai aflat.

Așa că te invit să răspunzi la întrebarea de mai jos.

Este important însă să ții seama de un aspect: buchetul de mireasă nu depinde doar de tine, ci și de artistul floral cu care vei colabora pentru nuntă.

Acesta trebuie să realizeze buchetul potrivit pentru tine, conform cerințelor tale și asortat cu rochia și cu tema nunții.  And that’s a big thing!

 

 

Așa că, iată câteva sfaturi de care să ții cont atunci când alegi floristul:

 

Totodată, este esențial să:

 1. rămâi adaptabilă
 2. lași artistului floral libertatea creativă de a realiza buchetul în viziunea proprie.

Iată de ce a alege un florist cu care să rezonezi, cel puțin ca stil, și cu care să simți că poți comunica deschis și cu flexibilitate, este important.

 

Un aspect important este  ca buchetul să se potrivească cu silueta ta și cu forma rochiei.

Exemplele sunt nenumărate și variază de la caz la caz.
De aceea este bine să te sfătuiești cu floristul cu care vei colabora pentru ca, împreună, sa faceți alegerea cea mai potrivită.

Îți recomandăm să îți creezi un MOOD BOARD pentru a-ți clarifica ideile despre cum vrei să arate ziua cea mare.

Vezi aici un video în care îți arătăm, pas cu pas, cum să creezi un mood board și cum te poate ajuta.

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

 

 Stilul buchetului

 

Când vorbim de stilul buchetului, în mod normal ar trebui să vorbim de stilul nunții.
Cu alte cuvinte, este important ca buchetul de mireasă să fie în concordanță cu restul evenimentului, să fie în aceeași temă cu felul în care este aranjată locația de nuntă.

Desigur, nu este o lege de fier, cum de altfel nimic în design nu este bătut în cuie, însă pentru a avea un concept floral armonios este bine să folosim același stil în toate produsele florale pentru nuntă.

 

Stilul buchetului poate fi de nenumărate feluri. Sunt atâtea trenduri noi, atâtea stiluri devenite deja clasice, atâtea experimente creative. Poți explora lumea posibilităților pe Pinterest sau în portofoliile floriștilor tăi preferați.

Cu siguranță vei găsi ceva cu care să rezonezi.

Noi ne-am propus să îți prezentăm câteva dintre stilurile mai populare care au fost la modă în ultimii ani. Le vei descoperi în cele ce urmează.

 

Buchet de mireasă rustic

 •  Acest stil se potrivește cu tendința de revenire către tradițional, către simboluri românești și elemente autentice. Se potrivește de minune cu o mireasă îmbrăcată în costum național, sau măcar în ie, sau cu o nuntă într-o locație în aer liber.
 • Specifice acestui stil sunt flori precum lavanda, floarea-soarelui, spice de grâu, maci, garofițe albastre, margarete, Zinnia (cârciumărese), bobițe de Craspedia, flori de rapiță, Cosmos etc.

 

Buchet de mireasă cu flori de câmp

 •  La prima vedere, am putea crede că acest stil este același cu cel rustic.
  Însă dacă ne gândim la denumirea în engleză a lui, adică ”wild flowers style”, ne dăm seama că nu e chiar același lucru.

Mai degrabă, stilul rustic cuprinde flori care cresc pe câmp propriu-zis, pe când stilul wild flowers se referă la flori sălbatice, în general micuțe, delicate și ușor dezordonate. Un buchet ce pare cules dintr-o poiană de pădure, cam aceasta e viziunea.

 • Ca tipuri de flori, se potrivesc florile de mușețel, Thlaspi (traista ciobanului), Eryngium (ciulini), Solidago (sânziene), florile de bcicoare și de salvie, Ammi, Oxypetalum, Astrantia, Scabiosa, Veronica, Allium etc.

 

Buchet de mireasă tip forest

 • Am trecut de la flori de câmp, la poiană, acum ajungem și la pădure. Stilul forest presupune multă verdeață și elemente naturale și mai puține flori. Rezultatul este un buchet verde, de tip greenery, foarte fresh, cu un aspect crud.
 • Poate conține diferite tipuri de frunze, conuri, suculente, bobițe, mușchi, licheni și altele.

buchet de mireasa cununie civila inspiratie padure

 

Buchet de mireasă cu flori uscate

 • Acesta este un trend nou pe care l-am văzut tot mai mult în ultimul an.Este potrivit nunților de iarnă, deoarece materialele uscate se găsesc pe tot parcursul anului, inclusiv în cel rece când sunt mai puține flori naturale.    În plus, se asortează bine cu ideea de peisaj cu zăpadă, fără vegetație. Acest buchet nu are verdeață, și deci de obicei nu conține culoarea verde. Mai degrabă se realizează în tonuri de alb și ivoire, uneori cu inserții de culori tari, precum burgund sau cărămiziu.
 • Flori uscate ce se potrivesc pentru un buchet de mireasă sunt Lunaria, Lagurus, frunze de palmier conservate, așa numitele flori de paie, iarbă de pampas, Glixia, lavandă uscată, frunze de Ruscus vopsite, Banksia, mac uscat, ovăz uscat etc.

 

Buchet de mireasă exotic

 • Stilul acesta este pentru mirese mai îndrăznețe, care vor să iasă din tiparele clasice. Pentru că florile exotice sunt puternic colorate în numeroase nuanțe tari, și buchetul va fi unul multicolor, vesel.

  Deoarece acest stil este foarte specific, iar florile potrivite lui arată foarte diferit de florile standard, este și mai important în cazul acesta ca și tema nunții să fie tot în sfera exoticului. Imaginează-ți o mireasă cu un buchet luxuriant exotic la o nuntă vintage cu flori pastel, sau rustică cu spice de grâu. Total nepotrivit, nu?

 • Ca tipuri de flori, se potrivesc toate tipurile de orhidee (Phalaenopsis, Cymbidium, Dendrobium, Vanda), Protea, Anthurium, Strelitzia, Calathea, Heliconia, Leucospermum, cale, frunze de ficus, crini exotici, ananas, frunze lucioase etc.

Buchet de mireasă vintage

Un stil diafan, delicat, romantic prin excelență, caracterizat de culori deschise și texturi fine, potrivit cu o nuntă într-o locație de patrimoniu, precum un conac.

Asortarea nuanțelor și aspectul pudrat sunt cheie pentru un buchet ce pare desprins dintr-un tablou al unor perioade de mult apuse. De asemenea, rochia de mireasă adaugă un plus important întregului aspect dacă este și ea la rândul ei în stil vintage, poate cu dantelă sau alte detalii retro.

Flori potrivite pentru un astfel de buchet sunt în primul rând așa numiții trandafiri de grădină, specific grădinilor englezești de la curtea regală. La aceștia se pot adăuga orice alt tip de flori și de foliaj, atât timp cât se urmărește obținerea unei armonii delicate.

 

Buchet mireasă de toamnă

 • Deși acest stil este specific unui anotimp, am ales să-l prezentăm ca pe un tip aparte de buchet pentru că are un aspect anume, caracterizat de culori calde puternice, de alăturări de texturi fine cu texturi mai dure, precum bobițe, puf, frunze.

Desigur, este cu precădere potrivit sezonului care îi dă și numele, însă se pot realiza buchete în stilul acesta și în alte anotimpuri, folosind flori de sezon care au aceste tonuri calde de care am zis mai sus. Ca să exemplificăm, îți arătăm mai întâi un buchet tipic de toamnă, apoi un buchet în acest stil cu flori de primăvară.

 • Cel tomnatic conține flori precum dalii și crizanteme, printre altele, iar cel din sezonul primăvăratic conține anemone, Ranunculus, lalele, bujori, adică flori tipice lunilor martie-mai.

Buchet mireasă de primăvară

 • Aceeași poveste ca și la cel de toamnă, acest stil de buchet este caracterizat de culori pastelate, decombinații de bleu, lila, cu nuanțe deschise, dând un aspect de proaspăt.
 • La fel ca mai sus, o să punem două imagini, prima cu un buchet clasic de primăvară, având chiar flori de sezon precum Ranunculus, floarea de mazăre (Sweet Pea) Helleborus și crenguțe înflorite de măr, și a doua cu un buchet în stilul acesta făcut cu flori specifice sezonului de toamnă, precum daliile.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

 

 

 

Culorile buchetului

 

La capitolul culori, fiecare mireasă ar trebui să-și aleagă nuanțele favorite, cu care rezonează cel mai mult, care se potrivesc cu rochia și cu tema și locația nunții.

Dacă ai deja un mood board, foarte bine! Înseamnă că ai deja în față câteva nuanțe pe care le poți propune pentru designul floral, respectiv pentru buchetul de mireasă.

 

 

Așadar, aici nu o să-ți facem niște recomandări specifice pentru fiecare culoare, pentru că există nenumărate versiuni pentru felurite tipuri de flori.

Mai degrabă, vrem să-ți povestim pe scurt despre cele trei mari tipuri de buchete, în funcție de cum sunt folosite culorile în ele.

 Buchetul de mireasă monocromatic

 • Adică un buchet într-o singură culoare, fie având un singur tip de flori, sau o varietate de flori în nuanțe foarte apropiate care să dea un aspect general uniform. Este potrivit pentru o nuntă cu un concept de design foarte bine pus la punct, în care culoarea aleasă este vedeta principală și se regăsește și în alte elemente precum eșarfele cu care sunt legate scaunele, sau fețele de masă sau alte elemente de decor.
 • Un buchet monocromatic în general nu are prea multă verdeață spre deloc, cu excepția cazului în care vorbim de un buchet de culoarea verde. Poate fi complet alb, o versiune destul de comună pentru mirese, sau de oricare altă culoare, inclusiv mai închise la culoare.

buchet de mireasa monocrom o singura culoare predominanta

 

Buchetul de mireasă ombré

 • Acest tip de buchet a fost la mare modă în ultimii ani, fiind specific acelor buchete garden style/sauvage foarte vizuale, care ies minunat în fotografii. Este un buchet foarte artistic, în care se folosește o varietate mare de flori, dispuse într-un degradé de la cele mai deschise la cele mai închise culori.
 • Efectul poate să fie mai dramatic, având un contrast mare între culorile cele mai întunecate și cele mai luminoase  sau mai potolit, cu un ombré între nuanțe mai apropiate.( galben, piersică, portocaliu)

buchete de mireasa ombre

 

 

Buchetul de mireasă multicolor

 • Precum ne spune și numele, acest tip de buchet reprezintă capătul celălalt al spectrului de culoare față de buchetul monocromatic. Presupune o multitudine de culori, ceea ce rezultă într-un buchet vesel, plin de viață, potrivit pentru o temă dinamică sau pentru o nuntă de vară.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

 

 

 Tipuri de flori

La capitolul tipuri de flori, nu o să încercăm să facem o enumerare a tipurilor de flori posibile într-un buchet de mireasă, pentru că asta ar însemna să ai de citit sute sau poate chiar mii de pagini de sugestii.

Practic, majoritatea florilor se poate utiliza într-un buchet, cel mai important factor fiind perisabilitatea.

Cu alte cuvinte, cât rezistă o floare fără apă într-un buchet purtat de mireasă în ziua nunții. Desigur, există varianta de a folosi fiole cu apă pentru a prelungi viața florilor și a asigura
sursă de hidratare chiar și atunci când buchetul nu stă în apă. Însă chiar și asa, sunt anumite flori care atunci când sunt tăiate își pierd vitalitatea și mor la scurt timp după, ca de
exemplu macul sălbatic de câmp sau frangipani.

Ce este important de reținut este să te orientezi, de principiu, către flori care sunt în sezon atunci când are loc nunta. Astfel, o să ai flori la calitatea lor maximă, rezistente și foarte proaspete, și, în plus, la prețul lor cel mai mic din decursul anului.

Bineînțeles, dacă ai o floare preferată pe care ți-ar plăcea să o ai în buchet și care nu este în sezon în perioada nunții, poți verifica cu artistul floral care va realiza buchetul dacă acea floare poate fi găsită și la ce preț.
În urma sfătuirii cu floristul, poți lua o decizie informată dacă vrei să mergi mai departe cu acea floare sau acele flori preferate, sau înlocuiești cu alte opțiuni asemănătoare care se află în sezon. Ceea ce înseamnă că poți controla mai ușor bugetul, încadrându-te într-un interval de preț predictibil, având în vedere că prețurile florilor în sezonul lor sunt cât de
cât știute de floriști.

 

Cât despre flori în buchet la modul generic, îți putem spune că acestea sunt de câteva feluri:

Buchete de mireasă cu flori principale (face flowers)

 • Acest tip de buchet presupune folosirea, printre altele, a unor flori vedetă, care devin punctul focal al buchetului. Practic, acest buchet se construiește în jurul acestor puncte principale, toate celelalte flori folosite devenind secundare, de textură, ele oferind doar context florilor ”fățoase”.
 • Astfel, buchetul construit cu flori principale în general nu poate fi mic și finuț și este destul de voluminos. Face flowers pot fi considerate daliile, trandafirii de grădină, bujorii, hortensia, crinii, aproape orice floare exotică, și de regulă orice altă floare de dimensiuni mari.

 

 

Buchete de mireasă monoflorale

 • Presupune folosirea unui singur tip de floare, fie într-o singură culoare sau în mai multe nuanțe ale aceleiași flori. Se potrivește mireselor care au o înclinație puternică spre o anumită floare pe care doresc să o pună în valoare cât mai bine.

 

 

Buchete de mireasă din flori de textură

 • Spre deosebire de buchetul cu face flowers, acest tip de buchet presupune doar flori de textură, micuțe, delicate. Rezultatul este un buchet finuț, potrivit pentru o rochie de mireasă mai elaborată, care să fie pusă în valoare de flori și nu eclipsată de acestea.

 

 

Buchete de mireasă cu flori lungi

 • Conține flori cu tulpini lungi și inflorescențele dispuse pe lungime, rezultatul fiind un buchet lung, potrivit pentru a fi purtat pe brațe, conform formei de buchet de prezentare de care am scris mai sus.
 • Flori potrivite pentru acest tip sunt Delphinium, Anthirinium (gura-leului), Mathiola, Lupine, Fritillaria Persica, Campanula, crenguțe înflorite de copaci și altele.

 

 

Buchete de mireasă din foliaj

Conțin de principiu doar frunze și poate și câteva flori sălbatice, având un aspect greenery, foarte proaspăt și crud. Potrivit unei mirese care nu-și dorește un buchet opulent și mai degrabă preferă ceva foarte natural, care să se asorteze unei locații de nuntă în aer liber.

buchete de mireasa din verdeata foliaj greenery wedding

 

 

Buchete de mireasă – mix

 • Practic, aici intră toate combinațiile dintre variantele de mai sus. Flori cu tije lungi combinate cu face flowers, foliaj cu flori de textură, monofloral cu greenery și lista continuă în nenumărate variante posibile.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

 

 

 

Bugetul

 

De ce diferă prețurile pentru un buchet de mireasă?

Când vorbim despre buget, prețurile sunt la fel de variate ca și formele și stilurile, și se modifică în funcție de complexitatea manoperei. 

Astfel, este normal ca un buchet curgător sau structural să fie mai scump decât unul compact, deoarece implică un nivel de tehnică mult mai ridicat decât un buchet standard. De asemenea, precum am menționat mai devreme, prețul variază și în funcție de sezonalitatea florilor.

Un buchet cu flori care nu sunt în sezon va fi cu siguranță mai scump decât unul cu flori din perioada nunții.

Acum, iată un mit spulberat pentru multe dintre mirese.  De obicei, atunci când te gândești să nu cheltui prea mulți bani pe flori, îi propui floristului să folosească mai multă verdeață.

Buchetele cu mai multă verdeață nu sunt neapărat mai ieftine.

Faptul că au materiale pe care le putem vedea în natură nu înseamnă că artistul floral se duce să le culeagă din câmp sau pădure.

În mod normal, majoritatea elementelor folosite într-un buchet sunt procurate de la producători, fie ei locali sau din străinătate, pur și simplu pentru că o plantă de cultură este mult mai rezistentă decât o plantă sălbatică.

Practic, planta de cultură a fost produsă pentru a fi folosită în industria florală, așadar a fost tratată și pregătită pentru a avea toate calitățile necesare.

 • Desigur, există și câteva elemente care pot într-adevăr fi culese din natură și folosite cu încredere în designul floral, însă acest lucru nu înseamnă că ele sunt gratis.
  Timpul petrecut de artistul floral pentru a le găsi și culege este prețios și trebuie răsplătit în consecință.

 

 • Mai mult, foliajul este de multe ori chiar mai scump decât florile propriu-zise, pentru că majoritatea frunzelor aspectuoase care arată frumos într-un buchet sunt provenite din culturi de flori exotice, precum eucaliptul (există numeroase sortimente de foliaj provenite din diverse specii de eucalipt).
  Frunzele florilor nu se folosesc în buchete deoarece nu arată bine, iar frunzele din natură cu siguranță nu sunt suficient de rezistente pentru a sta fără apă timp îndelungat.

 

 

Variantele cele mai scumpe pot depăși nivelul de 550 de lei, în funcție de mărimea și complexitatea buchetului, cât și în funcție de cât de rare sau scumpe sunt florile din el.

Important este ca tu să știi ce-ți dorești și să ai o  comunicare cât mai bună cu artistul floral cu care colaborezi pentru nuntă.

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

 

 

Încheiem aici acest articol- ghid despre buchetele de mireasă. Felicitări că l-ai parcurs și sperăm că ai găsit informații care să te ajute și să își ușureze drumul în organizarea nunții.

Până la urmă, ține minte că evenimentul ce urmează este o reprezentare a dragostei voastre și nu trebuie să fie decât minunat.  Atât evenimentul, dar și drumul până la el.