*
Buchete de mireasaPoveștile florilor: Orhideea – Origini și Legende

Poveștile florilor: Orhideea – Origini și Legende

Următoarea floare din seria poveștile florilor este orhideea, pentru că de-alungul timpului a reușit să impresioneze o lume întreagă. Aspectul exotic și culorile vibrante au inspirat povești fantastice despre nașterea acesteia. De asemenea, orhideea stă la baza unei industrii care s-a dezvoltat din dorința de a încrucișa diferite specii aparținând aceleași familii. Această activitate a dus la apariția unor nuanțe fantastice și neîntâlnite în natură. Deci, dacă vrei să afli mai multe despre această floare, acesta este articolul portivit. 

Orhideea este o floare misterioasă cu un aspect exotic și rafinat. Este folosită foarte des în aranjamentele florale festive, dar și ca plantă decorativă în ghiveci. Numeroasele întrebuințări ale acestei flori de datorează faptului că face parte din cea mai mare familie de plante. Există deci foarte multe specii de orhidee care cresc în diferite condiții.Întâlnim orhideea  în aprope toate colțurile pămantului și este o floare, care este disponibilă în florării pe tot parcursul anului în diferite culori. De asemenea, este o plantă pe care o facem cadou foarte des, deoarece are un aspect impunător și delicat în același timp.

Te-ai întrebat vreodată însă, de unde provine această floare? Sau ce simbolizează aceasta? Deși este atât de comun pentru noi să intrăm într-o florărie și să vedem orhidee în diferite culori, acestea au de fapt o istorie foarte lungă, plină de intrigi și experimente eșuate. Floarea este destul de capricioasă când vine vorba de condițiile necesare pentru a înflorii, dar odată ce acestea sunt îndeplinite, orhideea dă dovadă de o rezistență fantastică, având capacitatea de a înflori timp de 6 luni consecutive.

Orhideea Orhideea Orhideea Orhideea

  • Origini

Mi se pare normal să încep cu originile orhideelor, pentru a înțelege de ce orhideele au reprezentat o sursă de inspirație pentru atâtea personalități istorice. Orhideele sunt cunoscute încă din antichitate ca florile care cresc în pădurile tropicale din America de Sud. Este o floare care are nevoie de un mediu cald și umed, ceea ce a făcut-o imposibil de cultivat pentru oamenii de rând care nu trăiau în zonele respective. În antichitate, orhideele erau cultivate numai de oamenii cei mai înstăriți, deoarece aceștia erau singurii care dispuneau de resursele necesare pentru a recrea habitatul lor natural.

În China, orhideele erau cunoascute drept „plantele cu parfum regal” și erau des întâlnite la curțile regale. Mania orhideelor în Europa de Vest a început în secolul XVIII – XIX când acestea a început hibridizarea și cultivarea lor în masă. De atunci și până acum acestea s-au răspândit pe toate continentele pământului, mai puțin Antarctica.

Numele de „Orhidee” și-a făcut pentru prima dată apariția într-un cadru științific atunci când filozoful și botanistul Theophrastus, care a lucrat și cu Aristotel, a dicutat despre această floare. Acesta a folosit cuvântul grecesc „Orchis” pentru a denumi floarea. Un alt context științific care a marcat răspandirea florii este catalogul „Lindenia”, alcătuit de Jean Jules Linden. Acesta era un mare cultivator de orhidee în secolul al XIX-lea și a introdus în catalogul său numeroase desene cu orhidee exotice.

Origini Origini Origini Origini

  • Utilizări

Pe lângă utilizarea ei principală, cea de plantă decorativă, orhideea a fost folosită de-alungul timpului ca ingredient în diferite poțiuni, ca talisman și ca ofrandă.

În China, orhideea avea multe întrebuințări. Era folosită în special ca ingredient în poțiunile de dragoste, deoarece floare era des asociată cu plăcerea senzuală, iubirea și pasiunea. De asemenea, erau folosite și în diferite supe și ceaiuri cu scopul de a trata diferite maladii, dar și pentru exorcisme.

În Africa, orhideea își păstrează semnificația de simbol al dragostei, fiind un talisman întâlnit foarte des în ceremoniile de căsnice. În plus, acestea erau folosite și pentru a alunga spiritele rele.

În America de Sud, orhideele erau un folosite pentru a da putere bărbaților înainte de luptă, iar în Grecia Antică, orhideele erau considerate flori sacre și erau folosite în ofrandele închinate zeiței Demetra, zeița agriculturii.

Utilizari Utilizari Utilizari Utilizari

  • Legende

De-alungul timpului, orihideele au fost asociatea cu pasiunea și senzualitatea. Legendele care o înconjoară tratează însă și problema furtului și al înșelăciunii.

Una dintre cele mai populare legende provine din Grecia Antică și are ca personaj pricipal pe tânărul Orchis, fiul pasional al unei nimfe de la care moștenise frumusețea și al unui satir care îi transmisese un puternic impuls sexual. În timpul unei ceremonii închinate lui Bacchus, Orchis a încercat să violeze una dintre preotesele aflate la ceremonie. Ca pedeapsă pentru comportamentul său, zeii l-au condamnat să fie sfâșiat de animale. Din rămășițele corpului său a crescut o floare gingasă care va aduce aminte de fiul nimfei și al satirului care a adus dezonoare zeilor pentru totdeauna.

În Japonia, orhideea apare pentru prima oară într-o poveste despre efectele ei miraculoase. Se spune că soția unui împărat și-a invins inferitilitatea prin inhalarea repetată a parfumului de ohidee și a adus pe lume trei copii, care au asigurat continuitatea liniei genealogice.

Legendele creștine care folosesc orhideea ca motiv principal, tratează și problematica furtului. Una dintre aceste legende este cea a călugărului care a furat mâna unei statui reprezentându-l pe copilul Iisus. Acesta a încercat să fugă de pedeapsă în munți și a-a rătăcit printre poteci. Istovit de foamete și epuizare, acesta a îngropat comoara înainte de a muri, astfel încât nimeni să nu o poată găsi. Un an mai târziu, în locul unde artefactul a fost îngropat, o floare firavă și frumoasă a răsărit. Aceasta era Orhideea.

Orhideea Orhideea Orhideea Orhideea

Aceasta este însă numai una dintre legendele creștine care folosesc orhideea ca simbol al furtului. În multe altele, hoții lăsau în urmă o singură floare de orhidee albă, care simboliza atât dispariția artefactului cât și al hoțului pentru totdeauna.

Dacă îți plac ideile noastre și dacă vrei să afli mai multe despre Flori Sauvage, vizitează-ne portofoliul, aici.

 

În final, sper că te-ai bucurat de acest articol despre frumusețea și senificația orhideelor. Acestea sunt florile care au fascinat dintotdeauna lumea întreagă, prin varietate, eleganță și prin aspectul exotic. Sunt flori cu o istorie bogată răspândită pe întregul mapamond și care vor fi fermeca lumea în continuare pentru mult timp de acum încolo.

 

Raluca Zdru

 

Sursă imagini: Pinterest

 

Cum Să Alegi Florile 
PERFECTE Pentru Nunta Ta?

Povestea voastră de dragoste, transpusă în design floral artistic personalizat