Coșul dvs
Nu există produse în coș.
Ghiocelul – Este cel pe care cu toții îl știm drept vestitorul primăverii. Firav, mic și cu un aspect cât se poate de pur, acesta a inspirat multe povești și legende. Astăzi însă, ghiocelul ne încântă privirile și ne amintește că sezonul rece este pe terminate. Acesta nu este însă întotdeauna văzut ca un simbol pozitiv…
Deși luna martie nu a început încă, ghioceii au ieșit deja la lumină și ne bucură privirile în locurile cele mai neașteptate. Pe mine m-au surprins când mă plimbam cu o prietenă prin parcul Cișmigiu și ne-am uitat în partea dreaptă. Acolo, pe un petec de pământ se găsea un covor alb de flori gingașe. În acel moment am înțeles amândouă că iarna s-a terminat mai repede în acest an.
Primăvara reprezintă pentru mulți dintre noi o revenire la viață. Un moment al anului în care ne simțim energizați și dornici de viață. Cel care vestește acest lucru este nimeni altul decât ghiocelul. O floare mică, albă cu frunze de un verde crud. Acest mic semn al naturii, a inspirat poeți, pictori și scriitori. Ghiocelul este înconjurat de semnificații variate, povești și legende, pe care vreau să ți le împărtășesc în acest articol.
Ghiocelul își are originile în Europa de Est și în Asia Mică. Numele științific al ghiocelului este „Galanthus Nivalis”. Aceste două cuvinte au însă o semnificație aparte în limba greacă, care se află în strânsă legătură cu astpectul acestuia. Cuvântul „galathus” semnifică „flori albe ca laptele”, iar „nivalis” este un adjectiv latin care în traducere înseamnă „asemenea zăpezii”. După cum vezi, aceste semnificații descriu perfect aspectul delicat al ghiocelului.
După cum probabil că știi deja, ghioceii prevestesc venirea primăverii. Acest lucru îi atribuie florii și multe alte semnificații, cum ar fi simbol al speranței și al bucuriei. Deoarece ghioceii cresc în condiții foarte grele și înfloresc în ciuda temperaturilor foarte mici aceștia sunt văzuți ca un semn al rezistenței și al curajului.
De asemenea, ghiocelul este văzut în diferite feluri și în funcție de zona geografică. Astfel, creștinismul est-european atribuie acestuia anumite semnificații aparte: smerenia și umilința, în timp ce în Anglia, ghiocelul poartă semnificații negative, fiind considerată floarea morții.
Cum am spus, ghiocelul este un simbol foarte important în multe culturi și de aceea, există și multe legende care îl înconjoară.
O primă legendă germană spune că atunci când Dumnezeu a făcut pământul, fiecare creație a sa a primit o anumită culoare. Zăpada a fost însă singura care rămăsese fără culoare, deci Dumnezeu i-a zis să își caute singură aspectul. Aceasta s-a rugat de iarbă pentru a primi verdele, iar mai apoi a luat la rând fiecare floare a pământului pentru a primi o culoare. Zăpada a fost însă refuzată de fiecare în parte, până când a ajuns la ghiocel. Acestuia i s-a făcut milă de tristețea zăpezii și i-a dat din culoarea lui albă. Ca semn al recunoștinței, zăpada îi oferă ghiocelului privilegiul de a înflori înaintea tuturor florilor.
O altă poveste creștină care se petrece tot la începutul lumii spune că atunci când Adam și Eva au fost izgoniți din rai, pământul era acoperit de zăpadă și frig. Eva a început să plângă când și-a adus aminte de frumusețea raiului. Pentru a o consola Dumnezeu a trimis pe pământ o bucățică de rai în forma unui ghiocel, care a înflorit în ciuda frigului.
O ultimă legendă își are originile în Anglia și explică motivul semnificației negative a ghiocelului în acea zonă. Se spune că o tânără fată, pe nume Kerma, si-a găsit într-o zi, iubitul mort. Aceasta a pus asupra rănii un ghiocel sperând ca băiatul să revină la viață la fel cum aceștia revin la viață la sfârșitul iernii. Floarea, nu a reînviat băiatul, ci l-a transformat într-un pâlc de ghiocei, care îi aduc aminte Kermei de moartea celui drag an de an.
Există multe alte povești care au ca simbol central ghiocelul. Atât de multe încât nu le pot cuprinde pe toate într-un singur articol, așa că am ales cele mai populare și cele care mi s-au părut cele mai interesante.
Dacă vrei să afli mai multe despre Flori Sauvage, aruncă o privire asupra portofoliului nostru, aici.
Aceasta a fost o scurtă descrierea a semnificațiilor și a poveștilor care înconjoară ghiocelul. Sper că le vei păstra în memorie data viitoare când vezi sau primești un buchet de ghiocei. Aceștia sunt vestitorii oficiali ai primăverii care îndură temepraturile scăzute și condițiile nefavorabile pentru a ne aduce bucuria în fiecare an.
Raluca Zdru
Sursă imagini: Pinterest
Acest website folosește cookie-uri. În cazul în care alegeți să continuați navigarea, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.
Detalii