*
Instalatii florale decorativeGrădinile de interior – Cum să te bucuri de natură în propria casă

Grădinile de interior – Cum să te bucuri de natură în propria casă

Grădinile de interior – un colț de natură în casa ta. Cu toții ne bucurăm de momentele trăite în natură. Ne place să respirăm aerul proaspăt și să analizăm plantele care ne înconjoară. Din păcate însă, nu toți ne permitem luxul de a avea o gradină. Mulți dintre noi, stăm în apartamente înghesuite, care par a fi cel mai îndepărtat loc de natură. În acest articol, am să vă arăt cum puteți să vă aduceți prospețimea plantelor, în orice spațiu, oricât ar fi de mic. 

 

Pentru multă lume termenul de „grădină de interior” sună a ceva complicat, care necesită multă muncă și multă pricepere. Acest lucru nu este însă deloc adevărat. Singurele lucruri de care ai nevoie sunt un spațiu liber, câteva ghivece, plantele dorite și creativitate. Pentru că acestea sunt atât de ușor de amenajat, popularitatea grădinilor de apartament este în creștere, devenind un adevărat trend.

  • De ce să construiești o grădină de interior?

Știm cu toții că natura este sănătoasă pentru corpul și mintea noastră. Dar care sunt motivele pentru care să încerci să o natura atât de aproape de tine?

  1. Împrospătează și purifică aerul – Majoritatea dintre noi stăm în zone populate, în care poluarea este mare. Prin amenajarea unui spațiu verde în apartamentul sau în casa ta, poti asigura o calitate mai bună a aerului.
  2. Creează o atmosferă plăcută – Natura este calmantă, astfel că o grădină interioară are un efect relaxant în zilele când venim obosiți de la serviciu, facultate sau școală.
  3. Prospețimea verdețurilor – Dacă te hotărăști să cultivi legume sau plante aromatice, te vei putea folosi de propria ta recoltă pe tot parcursul anului.
  4. Creativitate și îndemânare – Dacă te hotărăști să amenajezi o grădină de interior, vei avea întotdeauna posibilitatea de a-ți pune creativitatea la încercare. Poți modifica, schimba sau reorganiza orice grădina în funcție de propriile dorințele.
  • Ce plante ai putea folosi?

În primul rând, pentru că vorbim de un spațiu mic, trebuie să te hotărăști ce fel de plante ți-ai dori să ai în grădină. Recomandarea noastă, este să începi cu flori, pentru că sunt foarte ușor de întreținut. Violeta africană, Aloe, Crinul păcii sunt doar câteva dintre cele mai rezistente, fiind perfecte pentru un astfel de proiect.

Dacă îți dorești însă să te bucuri într-adevăr de grădina ta, poți opta pentru plante aromatice, cum ar fi pătrunjelul, oregano, rozmarin, lavanda, coriandrul sau busuiocul, sau pentru legume. Încearcă însă să optezi pentru soiuri mici, cum ar fi roșile cherry în loc de roșile obișnuite. În funcție de fiecare soi, legumele trebuie udate, plivite, fertilizate și expuse la soare, acest aspecte, făcându-le mai greu de îngrijit.

Gradina verticala Plante aromatice

 

  • Tipuri de grădini de interior: 

Următorul pas în amenajarea unei grădini, după alegerea plantelor, este să îță tipul de grădină dorit. Mai jos avem câteva exemple. Amintește-ți însă, că amenajarea depinde foarte mult de apartamentul sau casa ta, deci dă frâu liber creativității și folosește-te de spațiul pe care îl ai cât mai bine.

Cel mai popular tip de grădini de apartamet sunt grădinile verticale. Ideea pe care se bazează acestea  este destul de simplă: dacă locul pe care îl ai nu este destul de mare pentru a cultiva diferite plante, folosește-te de înăltimea spațiului. Există multe modalități de a construi o grădină verticală, însă cele mai populare sunt pe departe grădinile formate din PET-uri sau cele din cadre metalice. Acestea îmbină perfect trendul ECO, foarte popular la momentul actual, și stilul urban chic.

Pentru PET-uri este nevoie să găsești câteva sticle de plastic, de preferință mai mari. Taie-le pe jumătate și păstrează partea superioară. Pictează-o, umple-o cu pămant si plantează ceea ce dorești. Sticlele pot fi legate cu sfoară sau cu sârma pentru a le agăța. Odată ce plantele vor ieși din pământ, frunzele vor acoperi o bună parte din sticlele de plastic.

Pentru grădinile cu cadru metalic sau din lemn, ai nevoie de un grătar metalic, respectiv din lemn, de care să agați mai multe ghivece. În acele ghivece, poți planta diferite flori sau plante. Ai grijă însă la sistemul de drenare a apei. Plantele trebuie periodic udate, așa că este important să ai grijă ca atunci când le uzi apa să nu se împrăstie în casă. De asemenea, este foarte important să îți amenajezi grădina într-un loc însorit. Propunerile noastre pentru poziționarea unei grădini verticale sunt fie pe balcon, fie în bucătărie într-un loc însorit, daca vrei să cultivi plante aromatice sau germeni.

Gradina verticala Gradina verticala Gradina PET-uri

O altă tendință când vine vorba despre grădinile de partament sunt terrarium-urile. Ideea de terrarium a pornit de la botanistul amator Nathaniel Ward, care a proiectat în sec. al XIX-lea o mini seră portabilă. Terrarium-urile de astăzi sunt de fapt o grădină în miniatură, realizată într-un bol/vas de sticlă. Plantele des întalnite în terrarium-uri sunt catușii, fiind ușor de întreținut și foarte rezistenți. Pe lână plantele propriu-zise, poți să adaugi și elemente decorative, cum ar fi nisip, sau pietricele. Acestea vor crea un mini ecosistem în bolul de sticlă, facându-l mai interesant.

 

Personal, consider că grădinile de apartament sunt un proiect creativ și drăguț, care arată foarte bine în case și apartamente. Mi se pare că acestea dau un aer fresh locului, îl fac mai interesant și mai colorat. În funcție de plantele pe care le alegi, grădina poate fi mai ușor sau mai greu de întreținut. Amenajarea și reorganizarea grădinii tale, pot deveni însă un hobby plăcut și relaxant, de pe urma căruia să ai multe beneficii.

Raluca Zdru

 

Sursă imagini: Pinterest