*
Aranjamente floraleCum folosești florile uscate în aranjamente

Cum folosești florile uscate în aranjamente

De câteva săptămâni am început să văd cum pomii din jurul meu își pierd din strălucirea de odinioară, iar pe zi ce trece, frunzele încep să își schimbe culoarea. Am trecut ieri cu mașina pe lângă o pădure, iar în zare se vedeau primele coroane îngălbenite, care ieșeau în evidență printre cele verzi, ce încă se luptau cu venirea toamnei. Copacii însă nu sunt singurii care își pierd din strălucire, ci întreaga natură, deci am decis că este momentul să aflăm mai multe despre florile uscate și frumusețea lop aparte.

Tututror ne plac florile proaspete, pline de culoare și parfum, dar câteodată îți dorești ceva diferit, iar în alte situații folosirea acestora nu este practică. În acele situații intervin florile uscate, care au un aspect deosebit și care sunt mult mai rezistente decât cele clasice. Doar pentru că acestea nu mai au strălucirea de odinioară, acest lucru nu înseamnă că nu pot fi încadrate frumos, astfel încât să atragă toate privirile. Dacă încă te întrebi cum și de ce să folosești flori uscate, acest articol este pentru tine.

Buchet de mireasă cu flori uscate Buchet cu flori uscate Buchet de mireasă cu flori uscate

De ce să folosești flori uscate?

În primăvară, putem observa cum natura ia viață, cum frunzele prind culoare și florile se formează încet. La un moment dat, acestea explodează într-o ploaie de culori și texturi. Odată cu venirea toamnei însă, putem observa cu frunzele se strâng și își pierd din strălucire. Atunci când se usucă însă, fiecare plantă se trensformă într-un mod inedit, astfel că nu vei avea niciodată două flori sau frunze care arată exact la fel. Astfel, fiecare componentă a unui aranjament cu flori uscate este unică și are povestea ei.

Culorile care la un moment dat erau vibrante, se trensformă în nunațe pastelate, iar textura petalelor se treansformă dintr-una gingasă într-un material rugos cu diferite șanțuri și vene. De aceaa, multe din florile clasice sunt de nerecunoscut după ce se usucă, devenind astfel un element complet nou în aranjamentul tău.

Florile uscate în aranjamente Florile uscate în aranjamente Florile uscate în aranjamente

Dacă primul argument nu te-a convins deja, mai există și ideea sustenabilității florilor uscate. În momentul de față, florăriile sunt pline de flori pe tot parcursul anului. Trandafiri, bujori și lalele multicolore pot fi comandate în orice lună a anului indiferent de condițiile de vreme. Acest lucru nu înseamnă însă, că florile sunt proaspete. Multe din aceste flori sunt aduse din străinătate în condiții speciale, care implică utilizarea de chimicale și carburanți pentru a păstra prospețimea acestora.

Florile uscate însă, sunt culese în perioadele anului în care acestea înfloresc natural și mai apoi sunt îngrijite cu atenție până când se transformă în obiecte decorative noi. De aceea sunt mult mai eco-friendly. Sunt o alegere ecologică care este binevenită în spațiile lipsite de lumină naturală sau care nu sunt întreținute constant, cum ar fi casele de închiriat sau de vacanță și birourile. De asemenea, acestea sunt perfecte pentru evenimentele la care se dorește un decor atipic.

Cum ai grijă de florile uscate?

Aranjamentele cu flori uscate sunt foarte ușor de întreținut. După cum am spus, acestea sunt perfecte pentru locurile în care nu va exista întotdeauna cineva care să aibă grijă de ele. Acestea nu au nevoie nici de lumină, nici de apă și nici măcar de burete floral, fiind chiar contraindicate pentru acest tip de buchete. Apa poate cauza ca florile să mucegăiască, iar lumina le va usca și mai tare, acestea pierzând și mai mult din culoarea și parfumul rămas. După cum bine știi, buretele floral este destul de nociv din punct de vedere ecologic, iar florile uscate chiar nu au nevoie de acest accesoriu.

Aranjament floral pentru birou Aranjament floral pentru casă Aranjament floral pentru casă

Aranjamentele cu flori uscate au nevoie de un loc umbros și lipsit de umezeală. În afară de aceste două minime conidții, ele nu au nevoie de altceva. Din când în când poți schimba sau rearanja florile pentru a transforma aranjamentul într-unul complet nou. Astfel, florile pot fi ținute ani întregi și aranjamentele pot fi transformate periodic, pentru un aspect interesant.

Ce flori uscate poți folosi în aranjamente?

Începând de la clasica lavandă, până la trandafiri, bujori și ranunculus, florile uscate îți oferă o varietate foarte largă din care poți alege. Este bine să ai în vedere că anumite flori se transformă atât de mult în varianta uscată, încât devin ceva complet nou. Un exemplu de astfel de floare este bujorul. Petalele îi cad și singura componentă care rămâne este capul uscat. Acesta își pierde astfel culorile intense, dar capătă o formă și o textură foarte interesantă.

Alte plante foarte îndrăgite în aranjamentele cu flori uscate sunt florile de bumbac, pampas-ul, echinopsul (sau măciuca ciobanului în limbaj popular) și lagurusul. De asemenea, se folosesc foarte des diferite plante aromatice și ierburi, cum ar fi spicele de grâu și frunzele de palmier.

Buchet cu floarea soarelui uscate Lavandă Pampas

Cam orice floare poate fi folosită și în varianta uscată, însă trebuie să te aștepți la o diferență considerabilă între aspectul ei proaspă și uscat.

Cum să combini florile uscate în aranjamente?

În aranjamentele cu flori uscate, culorile predominante sunt cele naturale și pastelate. Probabilitatea de a găsi flori uscate în culori vii este destul de mică. În aceste aranjamente, texturile se poziționează pe primul plan. Cum am spus, atunci când se usucă, florile își schimbă aspectul, căpătând un o siluetă arhitecturală. Joacă-te cu diferite flori, ierburi și frunze până vei găsi o compoziție inedită.

Buchetele cu flori uscate pot avea diferite forme, atât simetrice cât și asimetrice. Dacă aranjamentul va sta într-un loc în care nu va fi mutat prea des, poți alege siluete inedite. De asemenea, o altă idee bună este să combini flori cu diferite plante. Un buchet care are doar bujori uscați va fi destul de șters, iar pentru a-l face mai interesant poți adăuga diferite elemente, cum ar fi spice de grâu, flori de bumbac sau frunze de palmier. Dacă ai nevoie de un astfel de aranjament pentru un eveniment, nu te sfii să combini flori uscate cu cele proaspete pentru a adăuga un strop de culoare combinației.

Florile uscate în aranjamente Buchet asimetric cu flori uscate  Florile uscate în aranjamente

Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este să te consulță cu un designer floral, care poate să te îndrume. Colaborarea eficientă cu o astfel de persoană îți va oferi cele mai bune rezultate.

Dacă îți plac ideile noastre și vrei să afli mai multe despre noi, aruncă o privire peste portofoliul nostru.

Ei bine, acestea au fost câteva lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când îți dorești  un aranjament cu flori uscate. Personal, cred că sunt într-adevăr inedite și dacă sunt încadrate într-un decor anume, acestea pot deveni o piesă de senzație. Acestea sunt perfecte pentru persoanele care nu au timp să îngrijească și să schimbe aranjamentele proaspete. deci, dacă ești în căutarea unor aranjamente inedite, care nu implică prea multă bataie de cap, aceasta ar putea fi soluția perfectă.

 

Raluca Zdru

 

Sursă imagini: Pinterest