*
Poveștile florilorPoveștile florilor: Floarea soarelui

Poveștile florilor: Floarea soarelui


Floarea soarelui – Este reprezentativă pentru sezonul estival și este următoarea floare din seria poveștile florilor. Aceasta a impresionat întotdeauna prin faptul că se învârte după soare. Acest lucru a inspirat multe legende și povești, care au ca motiv principal floarea soarelui. În continuarea acestui articol, iți voi prezenta câteva dintre cele mai populare și frumoase lucruri despre această floare. Vezi și PORTOFOLIUL pentru a te inspira în gasirea buchetului de mireasă sau a aranjamentelor florale.

 

Floarea soarelui este acea floare pe care o găsești în cele mai neașteptate locuri și care are capacitatea de a însenina ziua oricui. Este o floare care emană energie și căldură, fiind perfectă pentru orice tip de eveniment. În spatele acestei aparențe comune, se ascunde insă o istorie bogată.

  • Origini

Floarea soarelui este originară din America Centrală și de Sud și a fost adusă în Europa în jurul anului 1500 d. Hr. de către exploratori. Odată ajunsă în Europa, s-a răspândit destul de repede în toată lumea, ajungând în Rusia, Egipt și Orientul Îndepărtat.

Câmp Câmp  Câmp

În ceea ce privește numele, acesta se trage din grecescul „Helianthus”, care tradus înseamnă: „helios”= soare și „anthus”=floare. Denumirea grecească a florii nu este deloc întâmplătoare, întrucât cele mai vechi și cele mai cunoscute povești despre floarea soarelui provin din mitologia greacă.

  • Mituri și legende

Un prim mit, de origine grecească, spune că nimfa Clyte, s-ar fi îndrăgostit de zeul soarelui, Apollo sau Helios. Se zice, că ea era atât de îndrăgostită de el, încât stătea adeseori întinsă pe pământ, cu fața îndreptată spre soare, privindu-l neîncetat. Zeul însă nu o observa, iar nimfa se întrista foarte tare. Cu timpul, ceilalți zei au luat aminte de nefericirea ei și au decis să o transforme într-o floare superbă, crezând că așa, aceasta va fi observată de Apollo. Treptat, corpul i s-a transformat într-o tulpină, fața într-o floare și părul blond în petale de un galben aprins. Deși era unică în regatul florilor, Apollo a continuat să o neglijeze, iar Clyte a continuat să își admire iubitul până în ziua de astăzi.

Floarea soarelui Floarea soarelui Floarea soarelui

Aceasta este varianta frumoasă a poveștii. Mai există o variantă în care Clyte a așteptat 9 zile și 9 nopți să fie observată de către Apollo, zile în care nu a mâncat și nu a băut nimic. În cea de-a 10 zi, aceasta și-a dat seama că nu mai putea părăsi locul în care zăcea, întrucât prinsese rădăcini. Neputincioasă, s-a transformat într-o floare superbă, care continuă să își admire iubitul și acum.

Mitoogia greacă nu este însă singura, care a folosit floarea soarelui ca motiv principal în diferite legende.

Indienii erau de părere că un săculeț de semințe de floarea soarelui era singura necesitate a unui războinic vrednic, pentru a parcurge distanțe foarte lungi. De asemenea, aceștia obișnuiau să așeze boluri cu semințe de floarea soarelui în morminte, crezând că oamenii aveau nevoie de provizii pentru lunga călătorie către lumea de dincolo.

Floarea soarelui Floarea soarelui Floarea soarelui

  • Simbolistică

Din punct de vedere al simbolisticii florilor, floarea soarelui transmite atât mesaje pozitive, cât și negative.

Pe de-o parte, floarea soarelui semnifică admirația, căldura sufletească și loialitatea. Este foarte des folosită pentru buchetele de mireasă și aranjamentele florale pentru nunți, întrucât transmite noroc și este considerată un semn al bogăției și al ambiției. De aasemenea, conferă o atmosferă caldă întregului decor.

Buchet Buchet Buchet

Pe de altă parte însă, floarea soarelui simbolizează și aroganță, ipocrizie și dragostea neîndeplinită.

Sunt însă puțini, cei care nu se lasă copleșiți de frumusețea florii, deci o poți folosi liniștită la orice eveniment.

  • Curiozități

  1. Foarea soarelui a fost un motiv foarte des întâlnit în picturile lui Van Gogh.
  2. Floarea soarelui este floarea națională a Rusiei, Ukrainei, a Republicii Peru și a statului american Kansas.
  3. În 1996, floarea soarelui a fost desemnată simbolul unei lumi eliberate de armele nucleare.
  4. Semnițele de floarea soaelui au un conțiut bogat de magneziu, având un efect calmant asupra sistemului nervos.
  5. 1 exempplar de floarea soarelui conține în jur de 2.000 de semințe.

Floarea soarelui Floarea soarelui Floarea soarelui

Dacă îți plac ideile noastre și vrei să afli mai multe despre Flori Sauvage, poți arunca o privire peste portofoliul nostru, aici.

 

În final, putem spune că floarea soarelui are într-adevăr o istorie interesantă, plină de legende și mituri, provenid din diverse culturi. Este o floare splendidă de vară, care aduce un strop de culoare și energie oricărui aranjament. De asemenea, sper că ți-a făcut plăcere să citești acest articol și că te-a ajutat să descoperi mai multe despre regia verii.

 

Raluca Zdru

 

Sursă imagini: Pinterest