De ce costă un buchet de flori… atât?

Prețul unui buchet de flori ți se pare mare (prea mare)? Încercăm astăzi să vorbim despre acest subiect și să aflăm de ce costă un buchet de flori… atât?

Până să lucrăm cu florile aveam această întrebare în minte. Acum, de când a trebuit să venim cu prețuri și oferte în fața clienților, a trebuit să ne edificăm cumva.

Hai să luăm un buchet și să vedem care ar fi costurile sale reale.

1. Florile se achiziționează în pachete

Atunci când ai de lucrat un buchet, fie el unul simplu, de oferit cadou la o aniversare, trebuie să mergi să cumperi flori. Fie mergi la un depozit, fie în piața de flori.

Oriunde mergi, trebuie să cumperi florile la pachet, căci ele așa se vând de către furnizori. Chiar dacă tu ai nevoie de 2-3 fire, ele vin în pachete de 10, de 20, uneori chiar de 50 de fire. Hai să vedem ce cumpărături facem pentru a realiza buchetul de mai sus dacă mergem la un depozit de flori sau la piața de flori. Găsiți aici un articol BBC despre ” de ce florile sunt atât de scumpe? ”

  • un pachet dalii portocalii (25 fire)- 40 lei
  • un pachet trandafiri galbeni (10 fire) – 30 – 40 lei
  • un pachet lisianthus culori pastelate (10 fire) – 25 – 30 lei
  • un pachet celosia (creasta cocosului) (10 fire)- 20 lei
  • plante uscate (mix de pamatuf si planta mov) – 25 lei

                   Total flori – 155 lei

Așadar, ca și „producător al buchetului” ai un cost doar cu materia primă de 155 lei.

Ce costuri ar trebui să mai avem?

2.  Manoperă și transport

  • Pentru a achiziționa florile, trebuie să acorzi un timp de mers la depozit sau la piața de flori.

Așadar, avem costul pentru timpul unui om ce se va ocupa de asta, plus costul transportului până la depozit/piață (dus, întors).

Apoi brațul de flori trebuie curățat, pus în apă și dus la răcoare. Avem astfel costul pentru manopera de curățare a florilor (toate tijele trebuie curățate de frunze și țepi).

Cum cuantifici munca unui om și răsplătești timpul lui petrecut pe drumuri? Este greu de dat un răspuns la această întrebare, iar fiecare florist își estimează costurile în funcție de nevoile proprii. Ce este important de reținut însă e că și munca aceasta de achiziție și pregătire trebuie răsplătită.

Când ne apropiem de livrare, urmează realizarea buchetului în sine. Și aici e aici. Cât să mai fie și manopera ca să nu pară că prețul buchetului tău e deja o exagerare și ceva ieșit din comun…

Manoperă de realizare?

Însă manopera de realizare a buchetului este de fapt ceea ce face diferența între floristul X și floristul Y.

Este motivul pentru care acel om se numește florist, și cel mai probabil și motivul pentru care a devenit florist, pentru că iubește să realizeze design-uri florale. Mai mult, el a ajuns să poată să realizeze acel buchet în urma cursurilor de tehnică florală și a zecilor și chiar sutelor de ore de practică. Cu alte cuvinte, manopera realizării buchetului este de fapt cel mai valoros element, care îl transformă pe florist într-un artist care realizează dintr-un braț de flori un buchet de aniversare reușit.

Așadar, dacă adunăm aceste costuri mai puțin vizibile pentru clienți, dar care de fapt sunt la fel de importante ca și achiziția florilor, costul buchetului se mărește. Cum vi se pare? Credeți că ar mai fi ceva de adăugat? 

Nu știu ce credeți voi, dar noi am pus în practică cele de mai sus.

Și am ajuns la niște concluzii.

  1. Conform acestor calcule, îți acoperi costurile de bază, ceea ce e și normal. Adică timpul de lucru, florile și motorina. Modelul acesta nu îți permite însă să crești. Pentru a putea avea o dezvoltare, trebuie să fii deasupra acestor costuri cu o marjă de profit. Lucru ce devine destul de greu de aplicat în realitate. Noi ne-am convins însă în acest an de funcționare și învățare că trebuie să facem lucrurile corect, pe principiul Take it or leave it! 🙂
  2. Designul floral este considerat o artă încă din antichitate, iar un florist creează ținând cont de mai multe elemente: cromatică, proporții, stil, contraste, armonie etc. El/ea își folosește creativitatea, bunul gust, imaginația, dar și abilitățile tehnice pentru a realiza artă florală. Atunci când îți acoperi strict costurile de bază și numeri fiecare bănuț ca să te încadrezi în prețul cerut de client, te îndepărtezi de zona artistică. Și atunci când nici măcar nu îți poți acoperi costurile de manoperă, adică răsplata pentru munca ta propriu-zisă, e rețetă sigură pentru acumulare de frustrări.

Noi iubim ceea ce facem, și nu dorim ca această muncă să devină motiv de supărare, așa că ne-am propus să ne prețuim munca la valoarea ei reală. E cale lungă de străbătut, dar (credem noi că ) suntem pe drumul cel bun 😀

Ne dorim doar să facem puțin cunoscute adâncimile unei activități cu flori. Asta pentru că am sesizat că mulți oameni nu conștientizează aceste costuri și de aici pot apărea diverse neînțelegeri.

Așadar, țineți minte!

Pe lângă costul florilor  (care se achiziționează în pachete), sunt și alte costuri pe care floristul le are și trebuie să le acopere.

 

Au scris cu drag,

 

Alexa și Georgiana

Flori Sauvage