*
Buchete de mireasaCum a fost primul an în lumea floriștilor [rezumat 2019]

Cum a fost primul an în lumea floriștilor [rezumat 2019]

M-am gândit să scriu astăzi despre cum a fost începutul nostru de drum în domeniul florilor sau, mai degrabă, cum am simțit acest parcurs. Primul nostru an de lucru cu florile sau anul în care am aterizat în lumea floriștilor.

Nu știu din exterior cum pare, dar în interior este destul de aglomerat. Și simți/crezi că trebuie să îți faci cumva loc, să dai din coate voinicește. Pornești la drum cu mult entuziasm și cheia cred ca e să ți-l păstrezi. Altfel, te pierzi cu totul.

Pornirea lui Flori Sauvage a fost pură pasiune pentru arta florală. Ne dorim să facem legătura între arhitectura cuceritoare a clădirilor vechi și arta florală. Să le punem cumva în evidență, una prin intermediul celeilalte. Într-un mod cât se poate de ecologic și sustenabil.

Visul trebuie însă să coboare cu picioarele pe pământ și să își găsească o desfășurare aici, în lumea reală. Iar aici, în lumea reală, vei constata că exista idealuri asemănătoare. Că oameni foarte talentați lucrează cu florile și fac de mult timp asta. Buun, și cum rămâne cu începutul tău?

Iată câteva concluzii personale:

  • Cum sunt clienții?

Clienții creativi știu de Pinterest!

În ultima perioadă, se pare că oamenii au devenit tot mai creativi în ceea ce privește aranjamentele la nuntă. Cred că asta se datorează mult Pinterestului, loc unde miresele își găsesc florile perfecte. Fapt extraordinar pentru că a dus la o dezvoltare magnifică a industriei. Din clasicele buchete rotunde, am ajuns la buchete sauvage sau curgătoare. Și toate astea datorită liberei circulații a imaginilor de inspirație.

Tip 1. Clienții care îți lasă libertate de creație sunt cei mai câștigați. Nici nu știți cât înseamnă această libertate pentru cineva care creează. E necesar să ai datele de bază, cromatica sau stilul, dar mai departe nu știi exact ce va ieși. Și asta e minunăția artei de a crea. Pur și simplu ceva apare, ca un amestec frumos al tuturor acelor ingrediente. Va avea acel wow pentru care ai fost ales să faci asta.

Tip 2. Altfel, mai sunt acei clienți un pic temători, ce vor să dețină controlul asupra actului de creație. Adică tu trebuie să folosești un număr limitat și cunoscut de ingrediente (flori), astfel încât să nu avem surprize. Dar atunci cand ai încredere și nu încerci să deții controlul asupra unui proces pe care nu îl realizezi, se creează un așa numit „flow”. Se întâmplă magia.

La o nuntă ni s-a întâmplat să conștientizăm cât de frumos ar fi ieșit buchetul dacă mai adăugam câteva elemente simțite de noi. Dar nu, trebuie să fie doar asta și asta. Lista de flori prestabilită. Și nu era din cauza bugetului, era pur și simplu o limitare de siguranță. De atunci, încercăm să discutăm cu clienții noștri și să eliminăm aceste granițe ce doar îngrădesc frumosul.

  • Oare facem toți la fel?

Și fără glumă, chiar ai senzația uneori că ne repetăm. Toamna pare că toți avem tendințe să facem acele buchete aerisite, sauvage, cu frunze și dalii. Nu exagerez, fiecare creație e diferită, dar stilul actual pare a se învârti pe la noi toți.

Cumva noi facem diferența între floriști. Uite, aranjamentul acesta e făcut de X, are stilul caracteristic. Dar sunt curioasă dacă și clienții, atunci când își caută pentru prima dată un florist pentru nuntă, pot face diferențieri.

  • Tehnica Vrem gratis!

Da, am regăsit această practică. Sunt multe companii cu servicii complementare, să zicem, care consideră florile un ultim aspect de pus la punct. Și atunci apar acele contracte barter. Concluzia ar fi: atunci când ești la început ar trebui să accepți că vor fi colaborări unde vei munci pe gratis. Dar acest aspect trebuie controlat, ca să nu ajungi să zici da la toate aceste bartere și să acoperi din buzunarele proprii cheltuielile unor companii cu partea florală. Less is more, cum ar veni. Atâta timp cât munca e de o calitate impecabilă.

  • Încercăm să fim diferite!

Lege de aur în orice domeniu. Cumva asta trebuie să faci (să fii diferit), dar e o provocare în a aplica această regulă. Tu știi care sunt atuurile tale, convingerile tale și trebuie sa știi să le transmiți. Aici e nevoie de o strategie. Slavă Domnului că noi suntem două și ne putem pune cap la cap ideile mult mai ușor și mai productiv.

Dacă nu încerci să ai o strategie prin care să te diferențiezi, vei fi înghițit de către ceilalți pești mai mari. Punct. 

  • Ce ne-a plăcut cel mai mult?

Proiectele noastre de suflet au fost cele legate de clădirile vechi. Am fost la Conacul Marghiloman din Hagiești și ne-am jucat cu florile. A fost minunat! Am fost la Domeniul Cantacuzino Florești și ne-am bucurat sufletele. Am creat acolo o instalație florală la una dintre porțile domeniului, părea o intrare într-o veche grădină ascunsă. Alexa a fost super inspirată și a creat un tablou vintage cu toate elementele.

 

Apoi am avut experiența unei nunți într-un loc de poveste, Casino Sinaia. Pur și simplu ne-a fermecat locul, iar florile au completat frumos de tot atmosfera.

Au fost multe ședințe foto organizate de mine și Alexa care ne-au adus multă bucurie și multe imagini frumoase în portofoliu.

Au fost festivalurile, Femei pe Mătăsari și Street Delivery. Aici au ieșit niște chestii minunate. Am reușit să colaborăm cu oameni talentați, care ne-au împărtășit din bucuria lor de a fi artist. Am primit sfaturi importante și feedback-uri ce ne-au umplut sufletul.

În imagini ar arăta cam așa…

Și ar mai fi. Rămâne să actualizez această postare.

Vă invităm să aveți deschidere în 2020 față de entuziasmul tinerilor antreprenori de lângă voi. Nu e o aluzie la noi. La rândul nostru, încercăm să alegem meșteri, artizani, să sprijinim afaceri locale. Știm că e greu la început de drum.

Alexa îmi spunea că mai bine cumperi de la cineva care atunci când primește comanda face un dans al bucuriei decât dintr-un lanț de magazine. Recomandăm Etsy.com, crafty.ro, breslo.ro sau pagina meșterului vostru preferat.

Vă pupăm cu drag și vă dorim să aveți un 2020 frumos!

Fetele de la Flori Sauvage

Cum Să Alegi Florile 
PERFECTE Pentru Nunta Ta?

Povestea voastră de dragoste, transpusă în design floral artistic personalizat