Coșul dvs
Nu există produse în coș.
Trandafirul este un simbol universal al frumuseții și al eleganței. Acesta are însă o istorie lungă și vastă, fiind un motiv des întâlnit în artă. De aceea l-am ales pentru a începe seria „Poveștile florilor”, în care săptămânal voi vorbi despre legendele fiecărei flori.
Cum probabil ca că știi deja, trandafirul face parte din familia Rosaceae și este una dintre cele mai populare flori atunci când vorbim despre buchete sau aranjamente florale. Acesta este ușor de cultivat și răspandit în toată lumea. Trandafirii sunt disponibili în aproape orice culoare, fiind astfel potriviți oricărui eveniment.
Numele de „rosa” provine din celticul „Rhodd” sau „Rhudd” care însemană roșu.
Flori asemnătoare cu trandafirii de astăzi, apar pentru prima dată în China, în urmă cu 5.000 de ani. De acolo, aceștia s-au răspândit mai întâi în India și mai apoi în Orientul Mijlociu. Există mai multe povești legate de răspândirea trandafirilor în Europa. Una dintre ele spune că însuși Alexandru Macedon ar fi adus floarea pe acest continent, ca simbol al victoriei.
Cu toții asociem tranfirii cu iubirea și pasiunea. Trandafirii roșii sunt pe departe cei mai populari, ei fiind o alegere clasică pentru buchetele romantice. Pe langă un simbol universal al dragostei, aceștia sunt considerați floarea naționala a Angliei și a SUA.
Trandafirii albi sunt asociați cu puritatea și eleganța desăvârșită. Sunt foarte populari în buchetele de mireasă și în aranajamentele florale, deoarece sunt piese de rezistență care impresionează prin simplitate și delicatețe. Trandafirii galbeni și-au schimbat mult semnificația de-a lungul timpului. În Evul Mediu aceștia erau considerați un simbol al geloziei. Astăzi, trandafirii galbeni sunt asociați cu prietenia sau trinerețea.
Cum am spus, trandafirii au o istorie lungă și bogată. Fiind o plantă răspândită pe tot globul, poveștile varaiză în funcție de tară, cultură și religie. Eu o să vă spun câteva dintre favoritele mele, deșii reprezintă o mică parte din colecția de legende despre apariția lor.
Asia: Trandafirul reprezintă de mult timp un simbol al creației lumii și a omului în scrierile persane și în cele sanskrite, limba folosită în India antică. Una dintre povești spune că Vishnu, zeitatea supremă a Indiei, și-a construit soția, Lakshmi, din 108 petale mari și din 1008 de petale mici de trandafir. Astfel, trandafirul a devenit un simbol al frumuseții absolute în cultura indiană.
Grecia antica: Mitologia greacă aduce una dintre cele mai populare legende despre originea trandafirului alb. Se spune că, Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii, s-a născut din spuma mării. Legenda spune că în urma ei spuma s-a transformat în petale de trandafir și atunci când au atins malul, acestea au devenit flori.
Imperiul Roman: Mitologia romană se aseamănă foarte mult cu cea greacă. Atât de mult, încât legendele sunt asemănătoare, dar în care numele zeilor sunt adaptate mitologiei romane. Există însă o poveste total aparte. Se spune că Flora, zeița florilor, a descoperit într-o zi trupul neînsuflețit al celei mai frumoase nimfe. Fiind profund afectată de moartea acesteia, zeița s-a rugat tuturor celorlalți zei să o tranforme în floarea care va fi cunoscută drept regina florilor. Astfel, Apollo, zeul artelor, i-a dat viață, Bacchus, zeul agriculturii și al ferilității, a îmbălsămat-o în nectar, Vertumnus i-a oferit parfumul distinctiv, iar în final Flora i-a oferit o diademă de petale. Din trupul nimfei s-a născut trandafirul pentru ca frumusețea ei să trăiască veșnic.
Religie: Conform religiei creștine, trandafirul nu a fost creat cu spini. Aceștia au crescut pentru ca floarea să se poată apăra de cruzimea oamenilor dupa ce Adam și Eva au fost izgoniți din grădina Eden.
După cum vezi, trandafirul are o istorie lungă și bogată. Acesta a reprezentat o sursă de inspirație pentru multe legende, poezii și piese de teatru. În prezent, trandafirul este răspândit în întreaga lume și continuă să se bucure de un statut aparte. Această floare impresionează prin eleganță, rafinament și romantism. În aranjamentele florale, trandafirii au reprezentat întotdeauna piesa de rezistență și sunt sigură, că vor reuși să îsi păstreze poziția de „Regină a florilor” și în viitor.
Raluca Zdru
Sursă imagini: Pinterest
Acest website folosește cookie-uri. În cazul în care alegeți să continuați navigarea, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.
Detalii