Coșul dvs
Nu există produse în coș.
Minimalismul este un trend care a crescut în popularitate în ultimii ani, datorită unei estetici total aparte. Acesta însă are o istorie mult mai bogată, care a influențat numeroase domenii. În următorul articol îmi propun să vă descriu câteva principii care stau la baza artei florale minimaliste și de ce aceasta a devenit dintr-o dată atât de populară.
Putem vorbi despre minimalism începând cu anii 1950, când artistul Frank Stella prezenta o „nouă artă” care se îndepărta de preferințele acelor ani. Acestă tendința a luat amploare însă abia la începutul anilor 1960, când au apărut mai mulți adepți ai acestui stil: Carl Andre, Dan Flavin, Donald Judd și Agnes Martin. Aceștia prezentau o ideeologie total noua în artă, în care esența era mai presus decât apareța.
Tendința minimalistă a luat naștere în pictură, dar s-a extins repede în multe alte domenii: sculptură, design de interior, design vestimentar și în floristică. Putem spune că acest stil se opune consumerismului în care trăim, întrucât reprezintă dorința unei persoane de a renunța la obiectele care nu îi sunt necesare vieții, punâmdu-se accentul pe regăsirea libertății și a fericirii interioare.
Când vorbim despre aranjamente florale, minimalismul de referă la găsirea unui echilibru între eleganță și simplitate. Se pune accentul pe aspectul organic prin folosirea diferitelor elemente naturale: mușchi de pădure, scoarță, iarbă, ramuri și pietre. Acestea trebuie așezate însă cât mai natural, întrucât minimalismul se bazează pe ideea adevărului. Elementele nu au semnificații ascunse și nu pretind a fi ceea ce nu sunt. Acestea repezintă doar o formă ultrapurificată a frumuseții deja existente.
Cand vorbim despre minimalism vorbim despre forme bine conturate, despre aranjamente florale cu un aspect arhitectural în care accentul cade fie asupra unui obiect care reprezintă piesa de rezistență, fie asupra unei multitudini de texturi care formează un întreg. Rezultatul elegant al produsului final este dat de jocul formelor și al contrastelor puternice.
Calele albe, Orihideele, Lavanda si Macii reprezintă doar câteva dintre cele mai folosite flori în aranjamentele specifice acestui stil. Pe langă flori, se folosesc adesea diferite cregi sau tipuri de iarbă cu un aspect dur și o structură tare care să ofere rigiditate imaginii finale. În general, în aranjamentele florale minimaliste de folosesc flori cu o singură tulpină. Acestea întăresc ideea simplității. Tulpina este văzută ca o continuare a vaselor în care este pus aranjamentul. Acestea sunt la rândul lor atent selecționate. O regulă nescrisă a minimalismului floral spune că tulpina ar trebui să fie cel puțin o dată și jumătate din înălțimea vazei. Se observă astfel ca atenția asupra detaliilor este dusă la extrem. Fiecare element are locul lui, jucând un rol în imaginea finală.
Mergând pe ideea de „less is more” putem spune ca decorațiunile florale minimaliste sunt potrivite pentru cam orice tip de eveniment. Acestea afirmându-se prin eleganță și bun gust, au intrat destul de repede printre prefințele florale a evenimente tip corporate, cât și a evenimentelor personale.
Un stil asemănător minimalismului este Ikebana, arat japoneză de aranajare a florilor, acesta se deosebește însă prin regulile bine definite și rigurozitatea cu care acestea sunt aplicate. Acest stil a fost introdus in secolul al XV-lea de către preotul budist Senno Ikenobo, care a reușit să ridice ofrandele florale duse zeilor la nivel de artă. Stilul Ikebana are la bază trei elemente cheie care trebuie să se regăsească în orice aranjament: cerul, omul și pămantul.
Cele doua stiluri se diferențiază, întrucât minimalismul nu are reguli bine definite. Acest stil s-a schimbat drastic de-alungul timpului, fiecare având liberatea de a interpreta ideea simplitătii in mod diferit. Ikebana pe de altă parte are o structură și reguli clare, care au rămas neschimbate de secole.
În final, pot spune ca minimalismul este o tendință care prin simplitate și delicatețe se împotrivește celor existente. Cred ca acesta a crescut în popularitate deoarece mojoriatatea din noi ne-am plictisit de aranjamentele supradimensionate și suntem atrași de aspectul fresh al aranjamentelor minimaliste. Atenția asupra detaliilor dă impresia unicității fiecărui aranjament, iar fiecare element are o poziție specială in produsul final.
Raluca Zdru
Sursă imagini: Pinterest
Acest website folosește cookie-uri. În cazul în care alegeți să continuați navigarea, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.
Detalii