Poveștile florilor: Bujorul

Bujorul este următoarea floare din seria poveștile florilor. L-am ales pentru că are o istorie controversată. În anumite zone este considerat un simbol al bogăției, iar în altele este un simbol al nenorocului. Antiteza dintre cele două semnificații este foarte interesantă și a influențat popularitatea bujorului. Astăzi însă, acesta este unul dintre cele mai îndrăgite flori pentru volumul și culorile specifice.

Bujorul este o floare cunoscută pentru parfumul puternic, nuanțele vii și pentru rezistența sa atunci când este folosit în buchete. Este o floare îndrăgită de mirese pentru că oferă oricărui aranjament un aer luxos. Este specifică lunilor mai și iunie. Aici este un articol, din care poți afla mai multe despre bujori în buchetele de mireasă.

  • Etimologie

Bujorul este cel mai bine cunoscut pentru numele său științific „Paeonia”, care este numele genului. Specile individuale au fiecare nume specifice individuale. „Paeonia” este un nume preluat din mitologia greacă, după numele Paeon. Acesta era studentul zeului medicinei Asclepios. Zeus a trebuit însă să îl transforme într-o floare, atunci când a arătat că are capacitatea de a-și depăși profesorul. Acesta nu a putut lăsa un muritor să depășească cunoștintele unui zeu.

Bujor Bujor Bujor

  • Simbolism

Cum am menționat și în introducere bujorul este o floare foarte interesantă datorită dublei semnificții pe care o are. Cultura chineză consideră bujorul un simbol național, deși nu a fost niciodată declarat oficial. În Europa însă, bujorul nu avea o reputație atât de bună fiind considerat un simbol al rușinii.

  1. În China: Bujorul este un motiv principal în multe sărbatori și tradiții chinezești. Acesta este floarea care are cea mai lungă continuitate de foloșință în Asia de Est. Bujorul roșu este cel mai apreciat in China și Japonia pentru că reflecta onoarea și avuția. De asemenea, în chineză „Peony” înseamnă „cea mai frumoasă” și este de obicei cea de a 12 floare în buchetele de mireasă. Mitologia spune că bujorii erau folosiși în magia destinată iubirii și erau puși la capul nou-născuților pentru a-i proteja de privirile rele. Se spune că bujorii din Luoyang, provincia Hunan, ar fi cei mai delicați. De altfel, acolo se organizează anual festivalul bujorilor.
  2. În Europa: Cum am spus, semnificația bujorului în cultura europeană era total diferită față de cea chinezească. Datorită unui mit grecesc, care spunea că nimfele își ascundeau trupul gol în petalele bujorilor, acesta a fost considerat un simbol al rușinii și al nenorocului. În timp ce flori ca trandafirii și lalelele erau înnobilate, bujorii erau evitați și considerați un simbol negativ.

Bujor Bujor Bujor

 

În prezent însă, bujorii sunt considerați semne ale bogăției și ale eleganței. Sunt unele dintre cele mai îndrăgite flori în buchetele de mireasă și reprezintă o metaforă pentru frumusețea feminină. Bujorii roz sunt considerați cei mai romantici și sunt perfecți pentru buchetele de mireasă. Bujorii albi reprezintă cea mai pură formă a florii. Aceștia emană eleganță și reprezintă în același timp, floarea perfectă dacă dorești să comunici sentimente de regret.

Alături de trandafiri și lalele, bujorii au devenit unii dintre cele mai îndrăgite flori pentru toate genurile de evenimente. Aceștia se caracterizează prin multitudinea de straturi de petale și de parfumul specific. Acesta reprezintă piesa de rezistență a oricărui aranjament floral.

Bujor Bujor Bujor

În final, sper că ti-a plăcut mica lecție de istorie a florilor. Bujorii au într-adevăr o istorie interesantă care se întinde pe multe secole și care a consolidat statutul acestei flori. Este un motiv principal în cultura chineză: în pictură, literatură și artă plastică. Consider că istoria florilor este importantă, întrucât reprezintă o parte din cultura fiecărei țări. Aceste povești, inspirate din mitologie, reprezintă motivul pentru care în ziua de azi suntem înclinați să cumpărăm anumite flori. Acestea fac parte din cultura noastră și sunt o parte importntă a multor evenimente memorabile din viață.

 

Raluca Zdru

 

Sursă imagini: Pinterest